De Brusselse kunstkoe op de berm van de Rooseveltlaan, die door vandalen in brand gestoken was, wordt zo snel mogelijk vervangen. Begin juni was de koe met het opschrift Ceci n'est pas une vache al door onverlaten toegetakeld. Nu is ze helemaal vernietigd.

De organisatoren van het kunstproject Art on Cows, waarvan de koe deel uitmaakte, gaan voor een nieuw exemplaar zorgen. De eigenaar van de vernielde koe, een firma uit Molenbeek, laat het beest opnieuw beschilderen. Ook andere koeien waren al het slachtoffer van vandalenstreken.

Toch blijven de artistieke koeien in de binnenstad. ,,Ze op één plaats verzamelen om ze te beschermen tegen het aanhoudende vandalisme, is voorlopig geen optie'', zegt Marc-Antoine Sauvage, één van de verantwoordelijken van de expositie.

De organisatie, die maandag met de stad sprak over de tentoonstelling, benadrukt dat sinds in juli maatregelen werden genomen om de koeien te beschermen, het aantal vandalenstreken is verminderd. ,,We besloten de tentoonstelling te houden zoals ze is'', aldus Sauvage. Vrijdag volgt opnieuw een onderhoud met de stad.

De tentoonstelling ,Art on Cows' is een uit Zürich overgenomen evenement dat eerder al in verscheidene andere grote steden liep. Om kunst en handel te promoten worden koeien in glasvezel door kunstenaars aangekleed en in de stad verspreid.

De koeien blijven nog tot 21 september het straatbeeld sieren en worden dan per opbod verkocht. (PDA, belga)