De bedienden van vliegtuigbouwer Sabca in Haren zijn sinds gisteren opnieuw aan het werk. In tegenstelling tot de arbeiders, die maandagochtend na zes weken staken al het werk hervatten, is er nog geen akkoord tussen directie en bedienden over de geplande ontslagen.

De arbeiders van Sabca Haren gingen maandag na zes weken actie voeren opnieuw aan het werk. Ze verklaarden zich akkoord met het door de vakbonden bedongen compromis dat het aanal ontslagen bij de vliegtuigbouwer beperkt.

Guy Daneel van de christelijke bond ACV, afdeling metaal: ,,De directie van Sabca Haren wilde 81 van de 300 personeelsleden ontslaan in het kader van haar hersructureringsplan. Na zes weken van acties en onderhandelingen hebben we dat aantal tot 54 kunnen terugdringen.''

Tevreden zijn de vakbonden niet over het akkoord ,,maar het is nog altijd beter dan de directie haar goesting te laten doen'', klinkt het ietwat ontgoocheld. ,,We hebben een kleine loonmatiging moeten slikken maar uiteindelijk kunnen 20 van de 54 ontslagen arbeiders met brugpensioen. Voor de 34 anderen komt er een sociaal en financieel begeleidingsplan met een toeslag op de werkloosheidsvergoeding. Daarin was aanvankelijk niet voorzien'', aldus nog Guy Daneel.

De bedienden hebben nog geen akkoord bereikt. Volgens de vakbonden zitten de onderhandelingen muurvast. Zij beraden zich over nieuwe acties. (PDA)