ANTWERPEN -- Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wil na de zomer een deskundige aanstellen die zich speciaal zal bezighouden met de coördinatie van feestelijkheden, cultuur, toerisme en marketing in de Scheldestad. De maatregel komt er na kritiek van verschillende festival-organisatoren op het onsamenhangende beleid van de stad.

Er wordt in de Scheldestad wat afgefeest, maar blijkbaar heeft het volgens de organisatoren van diverse evenementen heel wat voeten in de aarde om bij het stadsbestuur de juiste toelating te krijgen.

Marc Joos, organisator van het Candela-festival op de Antwerpse Linkeroever, bond dit weekend de kat de bel aan. Het succesvolle Candela was dit jaar toe aan de vierde editie, maar of er een vijfde uitgave komt is twijfelachtig. Zo wil het college geen vergunning meer geven omdat er plannen zijn om aan de zonneweide bij het Sint-Annastrand een zwembadcomplex te bouwen. Nochtans vroeg de stad twee jaar geleden aan de Candela-organisatie om het festival juist naar de zonneweide te verplaatsen.

Candela moest dit jaar ook lang wachten op een officiële toelating van de stad. Het festival werd 's avonds afgesloten met een DJ, maar omdat er plots geen nachtvergunning werd gegeven, moest de muziek op de laagste stand met als gevolg dat het dansfeest snel uitdoofde. De opbrengst was navenant, zodat er dit jaar mogelijk niets overschiet voor de jaarlijks gesponsorde goede doelen.

Volgens Marc Joos verhuizen de aanvraag-dossiers van de ene stadsdienst naar de andere, is het lang wachten op toelatingen, verzuipt elke organisator in het papierwerk en maakt de stad er een knoeiboel van. Ook bij de scoutsvereniging VVKSM klinkt een gelijkaardig verhaal. Vijf maanden op voorhand dienden de scouts een dossier in voor de viering van 90 jaar scouting in Antwerpen. Pas een week vooraf wisten ze waar en hoe hun evenement kon doorgaan. Ook het Polé Polé-wereldmuziekfestival dreigde in het water te vallen, dit omdat de Antwerpse politie niet genoeg manschappen had om alles te begeleiden.

Burgemeester Patrick Janssens is zich bewust van de problemen en wil in september met de bevoegde stadsdiensten de organisatie van alle festivals, evenementen en openbare activiteiten analyseren. Volgens Janssens is er een coördinator nodig die dan in de toekomst alle manifestaties kan opvolgen en in goede banen leiden. Zo is er voor de organisatoren ook snel duidelijkheid over wat wel en niet kan. (JCV)