Omdat hij de voorbije maanden werkte als drugskoerier die niet volgens de regels van zijn opdrachtgevers werkte, werd de 27-jarige Marokkaan, die in Mechelen aan de Geerdegemvaart woont, door zijn opdrachtgevers naar het Franse Metz ontvoerd. Hij had geld en drugs achtergehouden.

De gegijzelde maar ondertussen weer vrijgelaten Marokkaan is zelf een drugsverslaafde. Hij was in het milieu verzeild geraakt en werd ingezet als koerier. De jongste maanden zou hij voor om en bij de 700.000 euro aan drugs hebben overgebracht. Een deel van dat geld en een deel van de drugs hield hij voor zichzelf wat leidde tot de wraakneming van de bende.

Vorige week werd de familie van de gegijzelde door de kopstukken van de bende onder druk gezet. Die eisten een losgeld van vele honderdduizenden euro, wat de familie niet kon betalen. Na heel wat onderhandelen werd de som herleid tot 100.000 euro.

Toen ook dat te veel bleek voor de familie zag die geen uitweg meer. Vorige week donderdag werd de politie bij de zaak betrokken. Eerste substituut Luc De Muyer vloog vorig weekeinde naar Metz om ter plaatse de inval in het onderkomen van de gijzelnemers te coördineren. Bij de inval werden enkele bendeleden aangehouden. Ook in ons land werden naar aanleiding van huiszoekingen in Mechelen en Schaarbeek twee Belgen opgepakt.

,,Er lopen twee onderzoeken. Eén in Frankrijk rond de daar bij de zaak betrokken mannen en één in ons land omtrent de betrokkenheid van de twee aangehouden Belgen. Die onderzoeken zijn nog volop aan gang. Veel zal afhangen van wat de arrestanten zullen vrijgeven. De Fransen die in Metz zijn aangehouden zullen in hun land worden berecht. De Belgen wacht dat lot in ons land. Dat kan perfect en is beter zo. Op die manier moet niet om hun uitlevering gevraagd worden'', zegt de Mechelse Procureur des Konings, Paul Lenaerts.