Vandaag woensdag schieten minister van Defensie André Flahaut en Belgisch kampioene tijdrijden 2002 Cindy Pieters in Koksijde de 31ste editie van de Vierdaagse van de IJzer op gang. Vier dagen lang kunnen de deelnemers telkens kiezen tussen 16 of 32 kilometer stappen. Morgen donderdag wordt er gewandeld in en rond Poperinge, vrijdag in de omgeving van Diksmuide en zaterdag in Ieper.

Men kan elke dag starten tussen 8.30 en 10.30 uur. Als je 'last minute' nog wil deelnemen voor één of meerdere dagen, dan kan men telkens inschrijven op de startplaats, de Grote Markt van de centrale gemeente.

De Vierdaagse slingert zich doorheen een uniek landschap, 85 jaar geleden de trieste en desolate battlefields van de Groote Oorlog. En dat is niet enkel te merken aan de littekens in het landschap langs de diverse parcours, maar ook aan de dagelijkse plechtigheden.

Gisteravond werd tijdens de openingsplechtigheid in Oostduinkerke (Koksijde) al een bloemenhulde gebracht aan het monument van de gesneuvelden. Tijdens de optocht daarheen werden de prominenten begeleid door de Muziekkapel van de Gidsen. De deelnemende militaire pelotons zorgden ook voor een gesmaakt defilé.


Speciale Last Post
Vandaag woensdag is er om 10.30 uur een bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden op het Koning Albertplein in De Panne en om 18.30 uur een bloemneerlegging aan het monument der gesneuvelden op de Grote Markt in Nieuwpoort.

Morgen donderdag is er een bloemneerlegging om 10.30 uur aan het Lyssenthoek Military Cemetery in Poperinge en een bloemenhulde om 18.30 uur aan het monument der gesneuvelden op de Grote Markt in Poperinge.

Vrijdag zijn er diverse plechtigheden in Houthulst, Diksmuide, Oud-Stuivekenskerke en Vladslo.

Zaterdag gaat alle aandacht naar een speciale Last Post met kransneerlegging om 15.15 uur, gevolgd door het slotdefilé op de Grote Markt in Ieper.