De stad Kortrijk stelt gratis affiches uit bushokjes ter beschikking van al wie dat wil. Daarmee wil ze het pikken van deze barnumreclame tegengaan. Het systeem werkt. Wekelijks komen jongeren prenten ophalen. Een pest blijft wel dat verkeersattributen gestolen worden bij de vleet.

Keer op keer stelde het stadsbestuur vast dat bushokjes geplunderd werden door vandalen. Meestal gebeurde dat in studentenbuurten, wat het vermoeden deed rijzen dat in heel wat studentenkoten gepikt materiaal hangt. Een plaag waar niemand goed raad mee wist.

Tot iemand op het idee kwam om de oude affiches op te vragen en ter beschikking te stellen, gratis nog wel. Dat idee, hoewel nog weinig bekend, heeft spectaculaire gevolgen.

Het aantal diefstallen daalt en de oude affiches vliegen de deur uit. Iedere maandag komen er 'nieuwe' binnen bij de dienst onthaal van het stadhuis en meestal vinden ze een afnemer.

Affiches van één of ander evenement zijn erg in trek. Ze zijn meestal één bij anderhalve meter groot. Ouders komen ze halen voor hun kinderen, opa's zelfs voor de kleinkinderen. De stad blijft er properder bij, de student is tevreden en de adverteerder eveneens. Daarenboven doe je aan recyclage.


Een pest
Kortrijk wil nu nog een stapje verder gaan. Robert Stock van de directie facility: ,,We maken bij de nieuwe contracten in ieder geval de afspraak dat er een aantal affiches méér gedrukt worden. Voor de adverteerder is dat niet zo'n grote meerkost. Hoeveel het er zijn, hangt af van wat erop staat. Dan worden ze meteen ook hier ter beschikking gesteld. Dat studenten dit doen, daar kunnen we nog enigszins inkomen, maar we kunnen er minder mee lachen dat stadsplannen gepikt worden. Want dat gebeurt ook. Dat betekent niet alleen verlies aan reclame-inkomsten, ook de standaardsloten worden daarbij vernield. Stelselmatig gaan we die sloten vervangen door beter materiaal.''

,,Jaarlijks verdwijnen er honderden signalisatielichten. Dit is een echte pest aan het worden. Ik vraag me af hoeveel we er zouden vinden als we de studentenbuurt uitkammen. Zelfs gewone verkeersborden zijn gegeerd.''