Meerdere kerkhofbezoekers van Hofstade stelden bij een bezoek aan het graf van hun dierbare overledene vast dat de beplanting die zij aanbrachten, verdwenen was. Het ziet ernaar uit dat de dieven selectief te werk gaan en de mooiste bloemstukken meenemen. Bij de schepen van bevolking zijn al meerdere soortgelijke klachten binnengekomen. Ze worden allemaal onderzocht. De interventieploegen van de politie patrouilleren na het rapporteren doelbewust.

,,De dieven schrikken er ook niet voor terug om van de strooiweide een mooi hartvormig sierstuk met kunstbloemen te halen'', zegt Freddy Tombeur. ,,De as werd eerst een paar dagen voordien uitgestrooid. Op één van de graven van mijn ouders werden de planten uitgetrokken, van een ander werden zelfs de potten meegenomen. Mijn schoonzoon is bloemist. Twee keer per jaar kuist hij de zerken op en plaatst hij andere seizoengebonden planten.''

Godelieve de Meersman stond vol ongeloof met haar hoofd te schudden voor het graf van haar moeder. ,,Het is droevig dat de grafschenders de betuigingen die de nabestaanden voor hun overleden familieleden koesteren aan hun laars lappen'', zegt ze. ''Als het alleen vandalisme was, dan waren er zeker nog restanten te vinden rond het graf. Ik ben ervan overtuigd dat de planten voor andere doeleinden worden meegenomen.'' In Aalst zijn er tien kerkhoven. Op negen ervan worden nog overleden personen bijgezet. Op de begraafplaats rond de kerk van Meldert gebeurt dit niet meer.


Enkele dieven ingerekend
,,Vanuit Hofstade is dit de eerste klacht die me bereikt'', zegt schepen Wilfried Van Herreweghe. ,,Er zijn wel al klachten van andere deelgemeenten en van nabestaanden die overleden familieleden hebben op het kerkhof van Aalst. Daarom wordt er door de interventieploegen van de politie doelbewust gepatrouilleerd. Ze hebben ook al enkele keren dieven kunnen inrekenen. Aan de grafdelvers werd gevraagd om alert te zijn en elke klacht of vaststelling meteen te melden.''


Onnodige kosten
De kerkhoven kunnen worden bezocht tot valavond. Nadien alle kerkhoven sluiten is onbegonnen werk volgens de schepen. ,,We kunnen moeilijk elke avond iemand op ronde sturen langs de kerkhoven. Hij zou uren onderweg zijn. Het zijn onnodige kosten. Trouwens, het zal de nachtelijke bezoekers niet afschrikken.'' Aan de begraafplaats Aalst-Centrum woont een huisbewaarder. Hij sluit wel dagelijks bij valavond het kerkhof. Voordien vergewist hij er zich van dat wel degelijk alle bezoekers de begraafplaats hebben verlaten.