Radio 2 Oost-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen en de stad Oudenaarde organiseren zondag 24 augustus de dertiende editie van Zomertoeren . Door de jaren groeide Zomertoeren uit tot de grootste fietshappening in Oost-Vlaanderen, met elke keer zo'n 5.000 deelnemers. Zomertoeren keert dit jaar terug naar Maarkedal, bij het eerste bezoek aan de gemeente werden records geboekt.

Maarkedal staat voor groen en mooie vergezichten, maar ook voor heuvels. Zowel het parcours van 25 als dat van 40 kilometer zijn dan ook min of meer heuvelachtig.

De tocht van 25 kilometer loodst de deelnemers via Nukerke naar Etikhove. Er is een eerste halte bij Straal Bronnen in de Bronnestraat en een tweede op het Etikhoveplein, waar iedereen getrakteerd wordt op een verfrissing, een hapje en muziek van Suprème Court en fanfare De Bijenkorf. Na het beklimmen van de Onderbossenarestraat, trekken de fietsers via Leupegem en het natuurgebied 't Spey naar de Markt in Oudenaarde.

De tocht over 40 kilometer splitst zich al kort na de start af van die van de 25 kilometer. Geoefende fietsers krijgen een traject voorgeschoteld dat heuvelachtig is, maar tevens de Vlaamse Ardennen op hun mooist laat zien. Verpozen kan bij een hapje, een drankje en muziek van The Spiffing Sparrows in de school Omer Wattez in Schorisse om dan af te zakken naar Oudenaarde.

Het Zomertoeren-team deed er alles aan om de deelnemers een veilige fietshappening aan te bieden. Ongeveer 120 seingevers krijgen op de gevaarlijkste kruispunten steun van de lokale politie van de Vlaamse Ardennen en Brakel. Ook het Rode Kruis Vlaanderen, bijgestaan door een tiental amateurs van Radio Noodnet, zet de grote middelen in.


Vlaamse artiesten
De Radio 2-programmatie op Zomertoeren zit dit jaar in een nieuw jasje. Tussen 13 en 16 uur gaat Radio 2 live op antenne vanuit de Radio 2-bus op de Markt in Oudenaarde. Drie uur lang staan Zomertoeren en Oudenaarde nationaal in de spots bij Vanessa Vanhove, die een pak Vlaamse artiesten verwelkomt.

Om 16 uur is het dan de beurt aan Dimitri Stuer en de Popkoning in de Viva Vlaanderen Toer op het podium op de Markt.

Zij brengen een interactieve show met spelletjes en optredens van een pak bekende Vlaamse artiesten. Isabelle Adam, Claudia (Spark), Sanne, Raffaele, Mama's Jasje, Spring, 6-teens en Lage Landen zijn aangekondigd.