Monique Verduyckt (35) had nooit verwacht dat zij het tot hoofdcommissaris van politie zou brengen, maar gisteren was het zover. De minimumnorm om politieman en -vrouw te worden bedroeg 1,68 m. Gelukkig kon zij toch toetreden tot de politie toen in '94 de norm verlaagd werd tot 1,63 meter: op de centimeter af haar gestalte. ,,Het schijnt dat je bij het ouder worden krimpt, maar dat telt dan gelukkig niet meer'', lacht Monique.

Monique Verduyckt legde gisteren in de raadzaal van het gemeentehuis de eed af in handen van burgemeester Jan Verheyden. Haar echtgenoot - kinderen zijn er niet -, ouders en toekomstige collega's van het Looise politiekorps waren van de partij.

Monique Verduyckt wordt naar verluidt de eerste vrouwelijke Limburgse hoofdcommissaris. De (vrouwelijke) politiechef in Opglabbeek zou in het jargon een gewone commissaris heten, maar een kniesoor die daarom maalt.

De kersverse commissaris (Hamont, 1966) studeerde sociologie en criminologie aan de VUB. Politiewerk intrigeerde haar al van jongs af aan, maar haar eerder kleine gestalte stak daar een stokje voor. Gelukkig kon zij aan de slag in het kader van een veiligheidsproject in Heusden-Zolder.

Toen de gestaltenorm verlaagd werd, kwam zij eindelijk als politieagente aan de bak. ,,Ik heb in een klein korps als dat van Bree alle mogelijke functies uitgeoefend'', vertelt Monique. ,,Wijkagente, planton, interventiedienst, noem maar op. Ik ken dus het veldwerk. Vooraleer een leidinggevende functie waar te nemen, wou ik eerst dat aspect aan den lijve ondervinden''.

Monique heeft er nu zeven jaar opzitten bij de Breese politie. ,,Mijn grote wensdroom is altijd geweest commissaris te worden en dat is nu gelukt'', glundert zij. Veel voorbeelden had zij nochtans niet: in haar familie werkte er niemand bij de politie.


Onbekend
Tessenderlo is voor haar onbekend terrein. ,,Bewust heb ik mij niet geïnformeerd zolang mijn aanstelling niet rond was. Wel heb ik de jongste maanden de actualiteit in de gemeente wat gevolgd''.

De aanstellingsprocedure sleepte acht maanden aan: op 30 oktober vorig jaar werd zij door de gemeenteraad voorgedragen. ,,Die termijn is niet abnormaal'', weet Monique. ,,De gouverneur moet advies geven, de minister van binnenlandse zaken dient zijn fiat te geven en de koning moet het besluit ondertekenen''.

Het is de bedoeling dat Monique in Tessenderlo komt wonen, maar overhaasting is uit den boze. ,,Uit respect voor de bevolking neem ik hier mijn intrek, maar zeker niet in een appartement''.

Ex-dienstdoende politiechef Eric Raymaekers zal haar de volgende maanden inwijden in de geplogenheden van het Looise korps. Hij verzekerde de dienst vanaf 1 juni 2000, toen commissaris Bart Voordeckers opteerde voor het korps van Lommel.


Superstreng
Monique komt aan het hoofd van een korps met 17 agenten, maar is ervan overtuigd dat zij haar mannetje zal staan. Communicatie en inspraak draagt zij hoog in het vaandel. ,,Alles van hogerhand opleggen, gaat vandaag de dag niet meer'', meent zij.

De prioriteiten staan nog niet vast, maar wie een parkeerplaats voor mindervaliden inneemt, is alvast gewaarschuwd: dergelijk asociaal gedrag pikt Monique niet. Zij beschouwt zichzelf daarom niet als superstreng. Zelf houdt zij zich ook aan de regels: net als haar man is zij een motorrijder, maar door Tessenderlo scheuren zal er niet bij zijn.