Kersentelers die hun fruitbomen niet tegen de kersenvlieg besproeiden, hebben nu met een ware plaag af te rekenen. Hun kersen zijn niet meer voor consumptie geschikt. Net voor het rijpen deponeerde de kersenvlieg een eitje onder de schil van de vrucht. Keurders in de veilingen verzekeren daarentegen dat professionele telers maar zelden aangetaste kersen aanbieden.

Het is geen fraai uitzicht, als er bij het opensnijden van kersen ook een wormpje ter dikte van een speldenknop vrijkomt en ook geen smakelijk vooruitzicht dat kersen mogelijk een mee-etertje huisvesten. Het vermoeden alleen wekt afkeer. De aangetaste kersen zijn voor het overige niet ongezond, beweren dokters.

,,Het probleem is fel overroepen. De kersenvlieg kan zich alleen bij gunstige weersomstandigheden ontwikkelen en alleen in verwaarloosde en onbespoten boomgaarden haar gang gaan'', zegt Karel Belmans van de BFV.

,,In de veilingen worden we niet of maar zelden met dergelijke kersen geconfronteerd. De producenten leveren die kersen niet in de veilingen en ze komen niet in de handel terecht. Onze keurders zijn op hun hoede. De kersen zijn gemakkelijk herkenbaar. Er komen bruine vlekjes op de vruchten en al een paar uren na de pluk wurmen de wormpjes zich naar buiten'', licht Pierre Arnauts, commercieel directeur van Veiling Haspengow toe.

De kersenvlieg boort bij het begin van de rijping een gaatje in de schil van de kers en deponeert daaronder een eitje, dat zich tot een made ontwikkelt, die zich achteraf rond de pit nestelt.

In de jaren '70 zorgde de kersenvlieg voor een eerste plaag. Door behandeling kon de verspreiding worden gestopt. Maar in 1994 dook de vlieg opnieuw op. Ze werd voor het eerst aan de Nederlands-Limburgse grens gesignaleerd.

,,De kersenvlieg verspreidde zich over gans Limburg en we krijgen al meldingen vanuit Brabant, Antwerpen en Wallonië'', zegt Charles de Schaetzen van het Proefcentrum voor Fruitteelt in Gorsem.


Verwaarloosd
De kersenvlieg heeft vrij spel in verwaarloosde boomgaarden. Veel gelegenheidstelers bespuiten hun kersen niet en soms verrast ze ook professionele telers.

Particulieren, die in hun tuin één of enkele bomen voor een verse, sappige kers aanplantten, staan dikwijls voor verrassingen. Mits aangepaste bespuiting is de kwaal nochtans te stoppen. Nalatige telers kunnen het vergeten.

,,We krijgen de raad om de kersen met een product te behandelen, maar dat is giftig en in een dichtbewoonde buurt durf ik het niet gebruiken. Ik laat mijn kersen rotten'', aldus een teler.