Zeventien paassoldaten van de cavalerie stappen zaterdag 21 juli mee op in het nationaal defilé ter gelegenheid van de Belgische feestdag. Nog beter: Armand Deroggé, chef-muziek van de Lembeekse cavalerie, mag zelfs het muziekcorps van de rijkswacht aanvoeren. ,,Een hele eer'', zo vindt Armand en met hem zijn zestien vrienden-cavaleristen.

,,Het is allemaal nogal uit de lucht komen gevallen'', vertelt Armand Deroggé. ,,Vorig jaar hielden de Lembeekse paassoldaten een militaire taptoe op het Oudstrijdersplein in Halle naar aanleiding van de festiviteiten rond Halle 2000. Op de tribune zat toevallig de voorzitter van de vzw Military Vehicles Museum Harmony. Deze harmonie van de vroegere rijkswacht was vroeger een beroepsgezelschap, maar nu niet meer. De harmonie beschikt nog maar over een dertigtal eigen muzikanten en doen voor grote evenementen beroep op gastmuzikanten. De voorzitter zag ons spelen en vond dat het muziekcorps van de cavalerie niet zou misstaan op het nationaal defilé. Veel van onze muzikanten zijn geschoold en spelen ook in andere muziekverenigingen. Op een mooie dag kreeg ik een telefoontje en het hek was van de dam'', vertelt Armand Deroggé.

,,De jongste vier weken zijn we elke donderdag gaan oefenen in de kazerne in Etterbeek. Niet enkel om de muziek te oefenen maar ook om de drill te leren. Voor de gelegenheid zijn we uitgerust in het oud gala-uniform van de voormalige rijkswacht. Met hoge kolbak dus. Deze zware hoge hoed is niet evident om muziek te spelen. Veel naar voor hellen om de partituren te bekijken, is onmogelijk. Wij maken deel uit het historisch gedeelte van het defilé'', gaat Armand verder.

Voor Armand zelf wordt het wel een heel bijzondere dag. Toeval wil dat de echte kapelmeester van het muziekcorps van de rijkswacht ook chef-tamboer is bij de gidsen. Omdat hij moeilijk op twee plaatsen tegelijk kan zijn, werd Armand gevraagd de taak van kapelmeester op 21 juli op zich te nemen. ,,Uiteraard speelde mijn ervaring mee. Ik ben al sinds 1954 lid van het muziekcorps van de cavalerie in Lembeek en werd er in 1980 chef-muziek. Daarnaast ben ik ook al vele jaren dirigent bij de Lembeekse Trompettersfanfare Sint-Veroon. Ik deed mijn legerdienst bij de gidsen. Ik was toen instructeur klaroenblazer'', vertelt de 58-jarige Lembekenaar.

,,Natuurlijk besef ik zeer goed dat we voorbij de koning zullen defileren maar echt last van plankenkoorts heb ik niet. Daarvoor heb ik al teveel muzikale watertjes doorzwommen. Met meer dan veertig jaar dienst als muzikant worden je kaken niet zo snel meer rood. Toch neemt dit niet weg dat wat we zaterdag gaan beleven, wellicht een unicum in ons leven wordt'', besluit Armand Deroggé.