Enkele jaren terug stopte Bea Van Dingenen, geplaagd door een onbehandelbare allergie voor tandheelkundige vulmaterialen, noodgedwongen haar praktijk als tandarts. Te jong om te niksen ontdekte Bea, samen met haar man en drie kinderen, in Lennik de geschikte ruimte om een jarenlange droom in werkelijkheid om te zetten. Sinds enige tijd verwelkomt zij haar gasten in de groene en rustige Apollonia's Garden voor een ongekunsteld verblijf in bed en breakfastformule op een boogscheut van Brussel.

,,Alhoewel onze architect het mij ten zeerste afraadde, moest en zou ik de twee eeuwen oude hoeve, die jaren had leeg gestaan, kopen om mijn droom waar te maken,, steekt Bega van wal. ,,Door de vele reizen naar Engeland en Ierland -- mijn grootste hobby is tuinieren -- waren wij vertrouwd met het fenomeen bed en breakfast. Het idee was zelfs om later, als we met pensioen waren, een dergelijk verblijf uit te bouwen''.

Maar de allergie besliste er anders over en veel vlugger dan gepland verlieten Bea en Hugo het drukke Wemmel om zich te vestigen in een gerenoveerde hoeve met rondom zeventig are land. Met oude bouwmaterialen en spullen die ze zelfs tot in Engeland gingen zoeken, gaven ze het ontzielde huis een huiselijke en warme sfeer, compleet met een prachtige open haard.


Blauw en geel
De twee gastenkamers, bestaande uit twee verdiepingen, bevinden zich in een bijgebouw, het vroegere bakhuis, en zijn individueel bereikbaar vanuit de tuin. In de Blauwe Kamer is de zithoek beneden en ga je via een gietijzeren wenteltrapje een rustige nacht tegemoet. Evenwel niet vooraleer van een verkwikkend bad te hebben genoten in een ouderwets ligbad op pootjes.

In de Gele Kamer is de indeling net andersom: zithoek op de bovenverdieping en beneden slaapgelegenheid. Beide kamers kunnen met elkaar verbonden worden tot een familieverblijf van maximum acht personen. Vanuit beide kamers heb je zicht op de prachtige cottagetuin, die volledig werd ingericht door de vrouw des huizes.

,,Tuinieren is een passie van mij waarmee ik uren zoet ben''. De tuin is niet enkel een lust voor het oog maar ook leverancier van de aardbeien voor de huisgemaakte confituur die samen met het zelfgebakken biologische boerenbrood, de eitjes van de scharrelkippen en het vergeperst fruitsap het stevige ontbijt uitmaken dat de gasten wordt voorgezet. Klaar voor een flinke wandel- of fietstocht door een prachtige streek.

Vroeger dan verwacht is de familie De Bruyne de exponent van de trend tot onthaasting die steeds meer veertigers treft. Maar de stap van tandarts naar het gastvrije onthaal blijkt voor Bea toch niet zo onverwacht. ,,Het is misschien wel familiaal bepaald. Ten tijde van de Wereldtentoonstelling 1958 runden mijn grootouders in Wemmel al een pensionnetje en ik heb altijd graag gekookt''. Kookkunst die zij nog wil verbeteren door het volgen van cursussen bij gerenommeerde chef-koks als Eddie Van Maele en Axel Dewit. Toch staat de kleinschaligheid en de gemoedelijkheid voorop. ,,Niet alleen voor de gasten, ook voor mij is het de meest ontspannen manier van wonen en werken'', besluit Bea.  • Apollonia's Garden, Opperbusingenstraat 24 in 1750 Lennik. Tel/fax 02-532.19.24 of op www.apolloniasgarden.be