^^VROUW-WAVER

Een sterke boom voorkwam gisterochtend een ramp langs de Mechelbaan in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Een truck begon er omstreeks 8 uur te slippen, vloog een voortuintje in en smakte tegen een boom. Die stond op amper een halve meter van de woning en voorkwam dat het gevaarte de huisgevel ramde. Door de klap scheurde de mazouttank van de vrachtwagen open, zodat 200 liter dieselbrandstof in de gracht verdween.

,,De vervuiling is niet dramatisch, maar toch vrees ik dat we de gracht langs de Mechelbaan moeten afgraven'', zegt milieuambtenaar Francis Pepermans. ,,De brandstof kon er te diep indringen, zodat de ondergrond te sterk verontreinigd is. De Mechelse brandweer damde de gracht wel onmiddellijk af, maar toch vloeide de diesel tot in de Leibeek, bijna een kilometer verderop.''


Dam
De hulpdiensten trommelden de Civiele Bescherming op om de smurrie op te ruimen. Specialisten brachten in de Leibeek een grote dam aan om de vervuiling tegen te houden. Met speciale pompwagens zogen ze de mazout op. Gracht en beek werden daarna besproeid met speciale detergenten. Een karwei dat verscheidene uren in beslag nam.

,,De bewoners hebben in elk geval veel geluk gehad'', weet Raymond Denis van het Mechelse brandweerkorps. ,,Als die boom er niet staat, stormt die truck met oplegger gegarandeerd hun huis binnen. Dat zou een enorme ravage betekenen. De oorzaak van het ongeluk ligt wellicht bij een defect aan de drukleiding van de remmen. Daardoor kon de trucker niet meer afremmen, begon de vrachtwagen te slippen en sloeg het gevaarte dubbel.''

Er waren twee takelwagens nodig om de vrachtwagen uit het voortuintje te takelen. Een delicate klus, want even dreigde de oplegger omver te kantelen in de richting van de woning. Daarom sloot de federale politie van Putte de rijbaan een poos in beide richtingen af voor alle verkeer. Uiteindelijk viel de balans mee: geen gewonden, een beperkte schade en een verontreiniging die binnen de perken blijft.