De afbraak van de verlaten fabrieksgebouwen op de Mechelse Lamotsite ligt achter de rug. De aannemer bergt de sloophamer definitief op en start met de heropbouw van de voormalige brouwerij. Een prestigieus project dat een hotel, museum en congresruimte combineert met woningen en winkels. De aanleg van een ondergrondse parkeergarage voor 285 auto's ging onlangs al van start. We zetten de blikvangers van de miljardeninvestering, die maart 2004 moet afgerond zijn, even op een rijtje.  • Pekton: Het bekende houten gebouw groeide de voorbije jaren uit tot symbool van verzet tegen het Lamotproject. De investeerders beslisten het heropgebouwde pand na lang onderhandelen niet af te breken en vonden er een prima bestemming voor. Brouwerij Palm opent er in 2003 een themacafé met aanpalend biermuseum. Daarmee krijgt het bekende monument na tien jaar leegstand opnieuw een horecafunctie. De Beethovenkelder wordt niet gerestaureerd.
  • Hotel: De Franse hotelketen Accor bouwt op de Lamotsite een driesterrenhotel, luxueuzer dan een doorsnee Novotel. Met 122 kamers wordt dat meteen het grootste hotel in Mechelen. Voor het concept baseren de architecten zich op gelijkaardige vestigingen in Gent en Brussel. Accor mikt op toeristen en zakenlui.
  • Woningen: Op de bedrijfsterreinen van Lamot -- een gebied van zowat een hectare -- is plaats voor 42 hoogwaardige flats en lofts. De bouw ervan begint volgend voorjaar, maar vanaf augustus kan je al een appartement aankopen. De oppervlakte varieert van 110 tot 230 vierkante meter en de prijs schommelt tussen vijf en zeven miljoen frank. Alle woningen beschikken over een terras en sommigen kijken uit op de Dijle. De meest luxueuze lofts in het gerestaureerde pand De Ram kosten tot twaalf miljoen frank. Het wooncomplex ligt geconcentreerd rond een binnenplein dat uitsluitend toegankelijk is voor bewoners.
  • Winkels: Warenhuisketen Match verhuist haar vestiging in de Borzestraat naar de Lamotsite. De supermarkt palmt er 2.600 vierkante meter in en past er een nieuw winkelconcept toe, vergelijkbaar met de vestiging aan de Bondgenotenlaan in Leuven. Kraampjes aan de buitenzijde zoeken rechtstreeks contact met voorbijgangers. Er blijft nog plaats over voor vijf andere handelszaken.
  • Museum: Het oude brouwerijgebouw herbergt een cultuurcafé, een museum voor kunst van de twintigste eeuw en een congresruimte voor maximaal 400 personen. Het stadsbestuur gaf de museumruimte nog geen concrete invulling, maar denkt onder meer aan Mechelse muzikanten als Louis Neefs. De bekende architecten Secchi en Vigano hertekenen het openbaar domein. Er komen bomen langs de Dijle en een brugje dat de Lamotsite verbindt met de Vismarkt. (GVM)