Brouwerij St.-Bernardus uit Watou heeft een akkoord afgesloten met de nv Folx-les-Caves uit Orp-Jauche over de commercialisering van het gekende Grottenbier . Ook de gekende brouwer Pierre Celis, stichter van de brouwerij van Hoegaarden en ondertussen 76 geworden, werkt mee.

Het Grottenbier rijpte tot voor kort in de mergelgrotten van Folx-les-Caves, maar wegens problemen met de plaatselijke overheid, die een exploitatie van die grotten niet verder zag zitten, kan dat niet langer.

Pierre Celis heeft het Grottenbier nu ondergebracht in de grotten van Neerkam in het Limburgse Riemst. Daar komen zo'n 15.000 tot 20.000 bezoekers per jaar, die ter plaatse het bier kunnen proeven en kopen. Voor een verdere commercialisatie en distributie werd nu brouwerij St.-Bernardus onder de arm genomen.

Commercieel bestuurder Bruno Verbiest van brouwerij St.-Bernardus is tevreden met de samenwerking: ,,Het Grottenbier is iets heel speciaals. Net zoals in de Champagnekelders worden de flessen bier, 33 cl en 75 cl, manueel gekeerd, kwestie dat de gist zijn werk kan doen.''

,,De vochtigheidsgraad van de grotten heeft bovendien een positieve invloed op de kwaliteit van het bier. Wij gaan dat bier nu mee produceren en verdelen. Binnenkort kun je het Grottenbier in de winkelrekken zien liggen. Zo zijn momenteel met Delhaize onderhandelingen aan de gang. Het bier is nu in elk geval al verkrijgbaar bij ons in de brouwerij.''

Voorts zijn er plannen om het Grottenbier ook naar Nederland te exporteren. De grotten van Valkenburg lokken jaarlijks tegen de 100.000 bezoekers. Het Grottenbier daar kan een leuke attractie worden en kan meteen de verkoop bij onze noorderburen op gang brengen. (PLI)