Een windhoos die gepaard ging met hevige regenbuien richtte woensdagavond grote schade aan in Elzendamme bij Vleteren. Het natuureducatief centrum De Paddepoel werd door de windhoos eenvoudig van de grond getild en tientallen meters verder neergesmakt. Ook twee woningen en wat stallingen in de buurt werden zwaar beschadigd.

,,We waren net in de stallen aan de slag, toen het heel hard ging regenen. Het begon hier werkelijk aan alle kanten te robbelen en de wind werd zo hevig dat de platen wegwaaiden, dakpannen op het erf belandden. Sommige stukken vlogen tot tegen het huis. Maar op wat waterschade, door een gat in het dak, bleef de woning gespaard,'' zegt de echtgenote van Jozef Pauwelyn uit Elzendamme 1.

,,Het duurde amper enkele seconden. Toen we vreesden dat het ergste zou gaan komen, zagen we de wind in de treurwilg blijven spelen en temperen. De takken, zelfs hele grote liggen overal in het rond. Die windhoos moet nogal een kracht gehad hebben.''


Natuurverkenning
De staldeuren werden afgerukt; de beplantingen zijn vernield; de dakgoot werd losgeslagen. De brandweer had handen tekort om in de gutsende regen de schade te beperken en erger te voorkomen. Ook in het naastgelegen bedrijf in landbouw- en grondwerken van José Berten was er veel waterschade.

Zwaar getroffen was ook het educatief centrum van de Vleterense milieuraad De Paddepoel . Het houten paviljoen, waarin vrijwilligers kinderen anders in alle rust het natuurlijk leven in de achtergelegen plas leren kennen, werd als door een buitenaardse kracht opgetild en aan diggelen tegen de grond gekwakt. De vrijwilligers Gilbert Liefooghe en Noël Vandenabeele konden niks meer redden. Er waren gelukkig geen kinderen te gast voor een natuurverkenning.

In Stavele bij Alveringem en Pollinkhove bij Lo stonden in een mum van tijd een aantal straten blank. De brandweer had eveneens handen tekort in Proven en Reningelst.