De C-130's van de 15de Wing in Melsbroek zullen de eerste tien jaar niet naar Koksijde komen. Dat bevestigt vice-premier Johan Vande Lanotte. De beslissing over de C-130's werd deze week genomen door de Werkgroep Zaventem. Gisteren werd het advies bekrachtigd in de ministerraad.

Vande Lanotte: ,,De verhuis van de C-130's was aanvankelijk gepland in 2007. Dat is nu uitgesteld naar 2010. Een verhuis voor die datum blijkt technisch niet haalbaar. Zo zijn er problemen om de gebouwen in de mogelijks nieuwe locaties klaar te krijgen voor de komst van de grotere Airbussen, die de C-130's zullen opvolgen.'' Met het uitstel volgt de regering ook het rapport van BIAC, die de luchthaven van Zaventem uitbaat. De studie zegt dat Zaventem tot 2010 kan werken zonder de ruimte die de militairen nu innemen.

Het uitstel is van belang voor de militaire basis van Koksijde. Die is kandidaat om de nieuwe thuisbasis te worden van het werkpaard van de Belgische luchtmacht. Het lobbywerk voor de militaire basis wordt geleid door Johan Vande Lanotte. Met de C-130's wil die de militaire basis versterken om te vermijden dat ze geschrapt wordt in de besparingsplannen van de regering. Zeker nu diverse militaire bases in West-Vlaanderen zwaar onder druk komen. De komst van de C-130's zou tevens enkele honderden nieuwe jobs op de basis met zich meebrengen.

,,Over de nieuwe locatie van de C-130's zelf is er nog niets beslist. Er is gewoon beslist om nog tot 2010 te wachten met een verhuis. De nieuwe locatie van de C-130's zal ter sprake komen in het globale plan voor de hervorming van de militaire bases. Dat wordt ergens in de loop van het jaar verwacht'', benadrukt Vande Lanotte, die dus de hoop nog niet opgeeft, dat de C-130's op langere termijn toch naar West-Vlaanderen verhuizen. (KC)