Korvetkapitein Philippe Cornez volgt vandaag, vrijdag, Maurice Soeteman op als directeur van de marinebasis Zeebrugge. In zijn functie als commandant van het kwartier Zeebrugge wordt Cornez ook voorzitter van het comité Dagen van de Marine.

Op de marinebasis Zeebrugge heeft Maurice Soetemans donderdag afscheid genomen van het personeel. Op die samenkomst feliciteerde de directeur het personeel voor de inzet tijdens de voorbije Dagen van de Marine. De 20ste editie was volgens Soetemans een van de mooiste uit de reeks met maar liefst 62.000 bezoekers.

Soeteman kwam in oktober 1966 in dienst bij de marine. Hij heeft onder meer met de Westhinder , de Belgica en de Dufour gevaren. In oktober 1998 werd hij de adjunct van commandant Gilbert Legein en twaalf maanden later werd hij zelf directeur van de marinebasis. Vandaag gaat hij op rust, maar hij zal wel nog enkele weken als wachtloper meevaren op de Belgica , het oceanografisch schip van de marine.


Herinneringen
Zijn mooiste herinneringen aan Zeebrugge blijven de Dagen van de Marine. ,,Op die dagen krijgen we de gelegenheid de marine in de schijnwerpers te zetten. We krijgen meer dan 50.000 mensen over de vloer die allemaal opgetogen naar huis terugkeren. Daarnaast hou ik mooie herinneringen over aan de jeugdstages. Ik geloof in de relatie leger-natie zolang we die een eigen invulling kunnen geven. We moeten doen waar we goed in zijn en de burgers op de best mogelijke manier opvangen.''

In aanwezigheid van flottieljeadmiraal Jacques Rosiers en kapitein-ter-zee stafbrevethouder en provinciecommandant Michel Vanhakendover wordt vandaag, vrijdag, Philippe Cornez officieel aangesteld als nieuwe directeur van het kwartier Zeebrugge. Cornez is in 1957 in Luik geboren, maar al 18 jaar gehuwd met een Oostendse. Hij is dan ook perfect tweetalig. Corvez vervoegde na een opleiding aan de koninklijke militaire school in 1977 de marine. Hij heeft bij de strijdkrachten diverse functies aan wal en op zee vervuld. Sinds juli 1999 was hij kabinetschef van de stafchef van de marine. Als commandant/directeur van de marinebasis is hij voortaan ook de voorzitter van het comité dat instaat voor de organisatie van de Dagen van de Marine.