Izegem rouwt om Philogene Baes. De 59-jarige man verloor op dinsdagavond 17 juli het leven na een verkeersongeval dat eerder die dag plaatsvond in Emelgem. In de Baronstraat botste de bestelwagen van de 59-jarige Izegemnaar, Marktstraat 9 tegen een poort aan de firma Houthoofdt. Zijn bestelwagen was volledig vernield. Philogene Baes werd overgebracht naar het Sint-Jozefsziekenhuis waar zijn toestand in de loop van de avond zodanig verslechterde dat hij er aan zijn inwendige verwondingen overleed.

Volksvriend ,,Phil'' werd op acht september 1941 in Izegem geboren als oudste zoon in een gezin met vier kinderen. Zijn overleden vader Emile had een borstelfabriekje. Daar leerde zoon Philogene het beroep van borstelmaker. Hij werd een heel bekwaam vakman en behoorde tot de laatste generatie van zelfstandige borstelmakers die op ambachtelijke manier hun boterham verdienden.

Ook buiten de borstelmakerij was ,,Phil'' een graaggeziene vriend. De volksvriend hield van een gezellige babbel, een grap en sociaal contact. ,,Zijn optimistisch karakter maakte hem tot een aangenaam gezelschap. Hij maakte steevast een praatje met jan en alleman'', getuigen kennissen van Philogene Baert. Hun verslagenheid over zijn heengaan is groot.

Ook de Izegemse brandweer is in rouw. Philogene Baes was ere-brandweerman bij de Izegemse blussers. In 1996 nam hij eervol ontslag uit het brandweerkorps na een engagement van 34 jaar. Bij de Izegemse blussers waardeerde men vooral zijn nauwgezette en plichtsbewuste inzet.

Ere-brandweerman Philogene Baes werd vereremerkt met het Zilveren Stadsereteken, de Burgerlijke Medaille 2de klas, de Zilveren Medaille in de Orde van Leopold II, het Gouden Stadsereteken en Lid van Verdienste der Koninklijke West-Vlaamse Brandweerfederatie. De Izegemse brandweer begeleidt in uniform de uitvaartplechtigheid. (HWR)  • De uitvaartplechtigheid van Philogene Baes vindt plaats op dinsdag 24 juli om 10 uur in de Sint-Tillokerk.