Op een kille zomeravond, wanneer ze in Doel mosselen serveren en het programma van de Scheldewijdingsfeesten voorstellen, zie je pas hoe rustig het is in de straatjes van het Scheldedorp. Wanneer echter de zon schijnt of er iets te beleven valt in Doel, dan pas zie je de dagjestoeristen opduiken. Ook op zondag 5 augustus hoopt het Scheldewijdingscomité weer duizenden bezoekers in Doel te mogen verwelkomen.

,,Los van alle mogelijke perikelen rond verhuizing en leefbaarheid, blijft Doel feesten zolang het er is. Onze Scheldewijdingsfeesten, die altijd symbool stonden voor die leefbaarheid, zijn ondanks alle commotie, al aan hun zevenentwintigste editie toe. Ze willen ons dorp sinds 1995 onomkeerbaar van de kaart wegens de havenexpansie, maar onze levenskracht bewijzen we met deze feesten'', zegt secretaris Steve Firlefyn.

De faam die Doel van oudsher geniet, dankt het aan zijn toeristische en culinaire aantrekkingskracht. De idyllische ligging in de weidse polder en aan de grootse Schelde zijn bijkomende factoren. De jongste dertig jaar verloor Doel deze aantrekkingskracht niet, maar stond het wel constant in de kijker wegens de verdrukking door de louter economische visie op de havenexpansie.

,,Toch zullen mensen altijd naar Doel blijven komen en zeker naar feesten die inzake uitstraling tot ver buiten Beveren bekend zijn. De moed van de huidige organisatie wil ik onderstrepen. Ik draag Doel in mijn hart'', zegt schepen van Feestelijkheden Wilfried Lauwers.


Programma
Alvast een greep uit het programma voor zondag 5 augustus. Er is die dag om 15 uur, na een jaartje onderbreking, opnieuw een folkloristische stoet met diverse wagens, groepen en muziekkorpsen. Voorts krijg je 's ochtends een Scheldewijdingsmis en doorlopend een rommelmarkt en straatanimatie met tientallen groepen.

Wegens het tij zullen de bootwijding en de vlootshow plaatsvinden 16.30 uur, gevolgd door een watershow op de Schelde. Een paradropping is er omstreeks 18 uur en de feestelijke dag wordt afgerond om 19 uur op het Saeftingheplein met een optreden van de VTM-Soapband.