Wie donderdag in de gebouwen van de liberale vakbond ACLVB aan het Stationsplein in Sint-Niklaas binnenstapte, merkte meteen dat er iets gebeurd was. Inbrekers plunderden er een brandkast en spoten in het hoofdkantoor een brandblusapparaat leeg. De boeven zouden zowat negentigduizend frank hebben buitgemaakt.

Het was gewestelijk secretaris Waas en Dender Marc Cassier die donderdagochtend als eerste de kantoren aan het Stationsplein binnenging: ,,Ik zag meteen dat er iets gebeurd was. Het rolluik aan de straatkant was open. De glazen deuren van ons kantoor waren duidelijk geforceerd en stonden ook open.''

Binnen zag Cassier dat het hele kantoor onder een laag poeder zat. ,,Er lag een leeggespoten poederbrandblusapparaat op de grond. Blijkbaar spoten de inbrekers het bluspoeder in het rond om zo hun sporen uit wissen.''


Tijd
De inbrekers moeten ruim de tijd genomen hebben om hun slag te slaan. Een alarm was er niet, het ACVLB-kantoor is zoals de meeste kantoren van ziekenfondsen en vakbonden zo goed als ,,geldloos''. Er worden vrijwel geen vergoedingen meer contant uitbetaald en de leden zelf brengen lang niet veel geld naar het kantoor.

In een van de kantoortjes van het vakbondsgebouw braken de inbrekers en bureau open. Ze haalden een valse wand weg om zo een brandkast in het centrale kantoor te kunnen sleuren. De daders gebruikten wellicht zwaar materiaal om hun doel te bereiken.

,,De inbrekers hadden het gemunt op de brandkast. Dat is een brandkast in de letterlijke zin van het woord. Geen geldkluis dus, maar een brandwerende kast waarin we de belangrijkste documenten opbergen'', zegt Cassier.

Normaal steken in de brandkast zo goed als alleen papieren. ,,Er zit altijd wel wat geld in die safe, maar nu lag er bij hoge uitzondering een belangrijke som geld in. Dat komt onder meer omdat we aan het einde van een maand zijn. Maar het is zo uitzonderlijk dat hier tienduizenden franken in het kantoor liggen dat de inbrekers dat onmogelijk vooraf konden weten. Wellicht wisten ze niet dat er in ons kantoor zo goed als nooit geld aanwezig is en hebben ze nu gewoon geluk gehad'', zegt Cassier.

Hoewel de inbrekers ruim de tijd namen om hun kraak te zetten, merkte niemand iets op. ,,Er wonen niet zoveel mensen in de buurt en misschien waren die op reis. Voor ons is het nu een kwestie om alles zo snel mogelijk op te ruimen en te laten herstellen'', besluit Cassier.

De politie van Sint-Niklaas kwam naar het vakbondskantoor aan het Stationsplein om de eerste vaststellingen te doen.

Een technische ploeg van het parket kwam ter plaatse om te zoeken naar sporen van de daders.

Omdat die de brandblusser leegspoten in de kantoren, wordt het wellicht heel moeilijk om hun vingerafdrukken nog te vinden.