Geef maar toe: de eerste versie van de Kleine Trek was mooi, heel mooi. Velen knipten tekst en foto's uit, bewaarden ze en stapten of fietsten later de route nog eens na. Omdat de mensen zo enthousiast bleven reageren en De Kleine Trek ook nog eens de tweejaarlijkse Provinciale Persprijs voor Toerisme van Oost-Vlaanderen in de wacht sleepte, kon het bijna niet anders of Marc Van Hulle zou deze zomer een tweede editie van zijn ontdekkingstocht lanceren. Voor Het Nieuwsblad betekent dit een week lang elke dag een kakelverse en levensechte reportage met veel aandacht voor het kloppende hart van het Meetjesland. Van zondag 22 juli tot en met zaterdag 28 juli struint de Eeklose Het Nieuwsbladreporter door veertien dorpen en gemeenten van zijn streek.

,,'t Is de tweede en de laatste'', beweert Marc Van Hulle van zijn Keine Trek die hij zondagmorgen 22 juli start. ,,Al is en blijft het natuurlijk de natte droom van elke reporter om elke dag je pennenvruchten mooi gepresenteerd en met twee foto's in de krant te zien verschijnen. Ik geloof dat heel wat politici me de volgende week zullen benijden''

Marc heeft zijn tweede Kleine Trek al van in januari zo goed als klaar. ,,Wie denkt dat de tocht een soort toemaatje is omdat we die persprijs kregen, zit goed fout. Er is immers zo veel te zien, te bewonderen en te beleven. Waar ik in 2000 de grote toer van het Meetjesland maakte, kom ik nu in de gemeenten die ik dan links liet liggen. Maal ik nu wat minder kilometers af: de tocht zal er alleen intenser door worden. Ik koos niet voor de gesneden koek, niet voor het alledaagse dat iedereen wel kent. Heel even wip ik zelfs over naar de noorderburen: misschien wel een geknipte tip voor als het hoevetoerisme aan deze kant van de grens eivol zit.''

Marc heeft de stapschoenen al lang klaargezet. Het notablokje en de pen, zeven verse onderbroeken, evenveel paar kousen, een regenjas en een zonnepet wachten netjes op een stapeltje.

Hij spant dit jaar een recordhouder voor zijn kar, dweilt langs paden, hoeven, straten en pleinen, fietst anders, laveert tussen oceaanreuzen naar kastelen en belt onderweg zelfs met het openbaar vervoer. Hij graaft naar de roots van de Groeninghers, ontdekt oude volksspelen, laat zich vreemde legenden vertellen en wordt stil bij onderaardse getuigen van een groots verleden of onder zijn stille luifel dichtbij de bossen. Hij pikt in de gauwte een gaai en een zeevrucht mee, bakt het ook eens bruin, sneukelt cholesterolarm, spreidt het picknickzeiltje, knabbelt een brokje cultuur fijn en zingt uit volle borst een cantate uit de Tweede Wereldoorlog. Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Meetjesland steken tussendoor een flinke hand toe en zorgen voor het gepaste logies.

Elke dag klokvast 17.30 uur tokkelt Marc zijn impressies, belevenissen en ontmoetingen razendsnel in zijn laptopcomputer. In Groot-Bijgaarden popelt dan al een eindredacteur om de stukken de verluchten met foto's van Michel Moens. ,,Ik hoop dat de mensen er opnieuw iets kunnen mee doen'', kijkt Marc Van Hulle al vooruit op zijn tweede trektocht. ,,Ons Meetjesland is echt waar een schitterende streek.'' Of we hem geloven. Na De Kleine Trek editie 2001 vast nog meer dan nu. Het wordt weer snoepen.