Wie dit weekend van plan was een frisse pint te drinken in café De Poezenhoek of café Enjoy in Knesselare, zal die plannen moeten wijzigen. Burgemeester Antoine Schrans beveelt een tijdelijke sluiting van de twee drankgelegenheden, dit voor twee weekends. Tijdens de week zal scherper op het wettelijke sluitingsuur toegezien worden.

,,Er wordt al meer dan een jaar geklaagd over de voortdurende overlast in de omgeving van de drankgelegenheden De Poezenhoek en Enjoy'', zegt burgemeester Schrans. ,,Vooral tijdens de weekends zijn er problemen op het kruispunt van de Urselseweg met de Maldegemseweg. Er zijn de voorbije maanden al heel wat processen-verbaal opgesteld. Die gaan van geluidsoverlast, over opzettelijke slagen en verwondingen, vandalisme, beschadiging, schade aan het openbaar domein tot fietsdiefstallen. Er werden in het verleden met de eigenaars al mondelinge afspraken gemaakt om de overlast binnen de perken te houden. Tevergeefs. Op 12 juli hebben de buurtbewoners hun klachten nog eens in een brief gegoten. Tijdens een bevraging in de buurt bleken 34 mensen voorstander van een tijdelijke sluiting.''

Praktisch mogen beide cafés niet openen van vrijdag 20 juli om 12 uur tot maandagmiddag 23 juli om 12 uur. Ook in het weekend van 27 tot 30 juli geldt dezelfde regel. Wanneer zich in de sluitingsperiode toch moeilijkheden voordoen, zal de burgemeester een sluiting bevelen van maximum drie maanden. De provinciegouverneur en de Procureur des Konings werden op de hoogte gebracht van de maatregel. Ook tijdens de week zal in de buurt van de Poezenhoek strenger gecontroleerd worden. Het wettelijke sluitingsuur van twee uur zal moeten worden gerespecteerd.


Opluchting
In de buurt wordt opgelucht gereageerd op het besluit van de burgemeester. ,,We gaan eindelijk eens twee weekends van onze rust kunnen genieten'', zegt een groep buren die hun naam liever niet in de krant zien staan. ,,We hebben er alle begrip voor dat beide zaakvoerders hun boterham proberen te verdienen, maar het kan niet dat wij daar altijd de dupe moeten van zijn. Als ik mijn auto tijdens de weekendnachten niet in de garage zet, is mijn spiegel 's morgens gegarandeerd weg. Er moet dringend iets gebeuren aan de mentaliteit van de jongeren'', klinkt het.

De zaakvoerders van de beide drankgelegenheden werden woensdag bij de politie geroepen om kennis te nemen van het besluit van de burgemeester. ,,Ik schrok me rot'', zegt Danny Neirynck van café Enjoy. ,,Twee weekends sluiten in topseizoen betekent voor ons een immens verlies. Ik heb alle begrip voor de buurt, maar hun klachten zijn wel overtrokken. Er moet in een straat maar één moeilijk iemand wonen om al de rest mee te trekken. Ik had liever gehad dat de buren eens met ons kwamen praten, maar nu weten wij van niets en krijgen wij zo maar het deksel op de neus. Ik had dit weekend enkele autobussen op bezoek. Klanten die jaarlijks halt houden aan mijn café. Ik heb die mensen moeten afbellen. Ik hoop maar dat ze volgend jaar willen terugkomen.''

Neirynck blijft in ieder geval niet bij de pakken zitten. ,,We zoeken naar oplossingen om na de twee weekends weer zonder problemen verder te kunnen. Ik denk eraan om iemand aan te stellen om buiten een oogje in het zeil te houden. Ik kan onmogelijk tegelijk zelf buiten en binnen zijn'', zegt Neirynck nog.

De eigenaar van café De Poezenhoek was gisteren niet voor commentaar te bereiken. (JSA)