Met geuten Andriesjenever, versnaperingen en carnavalsliedjes vierde Wieze het tienjarig bestaan van Andries, de zot va Wies . Op 16 februari 1992 kreeg Wieze het beeld van Andries in zijn inoxen schoonheid voor het eerst te zien. Hij was een voorganger, want nergens in Vlaanderen bestond toen al een standbeeld ter ere van carnaval.

Andries ontving onaangetast de felicitaties van een flink aantal gelijkgestemden. Dat de gemeentelijke verlichting het liet afweten, kon de pret niet deren. Fakkels en kaarsen zorgden voor de nodige sfeer.

Andries is een volkse narrenfiguur die in de vooroorlogse halfvastenstoet in Wieze meeliep. Zijn afbeelding kwam onder andere voor op de pamfletten tijdens de cavalcades van 1890 tot 1914.

,,Met het standbeeld van Andries'', herinnert zich Gilbert Cornelis, ,,wilden we het carnaval in Wieze een gezicht geven. Bedoeling was het te plaatsen op het Wiezeplein, tegen het oud-gemeentehuis aan. Het Lebbeekse schepencollege weigerde de aanvraag, maar stemde wel in met een plaatsing voor het Ontmoetingscentrum.''

Andries is een creatie van beeldhouwer Willy De Mester uit Denderbelle. Het beeld, 2,40 meter hoog, bestaat uit honderden plaatjes inox. Aannemer Pieters zorgde voor de graafwerken, het voltallig carnavalscomité voor de fundering. Marcel Van den Abbeele metselde de sokkel.

Voor de financiering van het beeld -- de kostprijs bedroeg 170.000 frank-- werd menig extra eetfestijn georganiseerd, want de jaarlijkse carnavalsviering mocht niet in het gedrang komen.


Feestvierders
De plechtige inhuldiging betekende meteen ook de geboorte van de Andriesjenever. ,,In de fundering zit trouwens een fles jenever gestopt'', weet Cornelis. ,,Samen met een tweede fles die een perkament bevat dat de ontstaansgeschiedenis van Andries vertelt.''

Wieze is onafscheidelijk met het carnaval verbonden. ,,Wiezenaars zijn feestvierders'', verklaart Gilbert Cami, die met zijn groep Gebier voor de achtste keer deelneemt aan de cavalcade. En daar 32 mensen en een vijfdelige wagen voor mobiliseert.

,,Wij zouden zelfs in Aalst, bij de kleine groepen, geen mal figuur slaan. Eens november begin het te kriebelen.

  • Carnaval Wieze start op zaterdag 22 februari om 14 uur met de kindercavalcade. Op zondag 24 februari trekt vanaf 13.45 uur de eigenlijke cavalcade door de straten, op maandagavond wordt Zotte Maandag gevierd en belandt de Zot va Wies op de brandstapel.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig