Televisie- EN RADIOPRESENTATOR DJ Tom Coninx neemt in het 13 de eeuws, romaans kerkje van Guvelingen de plaats in van de priester achter het altaar. Hij zal er de knoppen van licht- en geluisdsinstallaties bedienen bij de eerste jongerenfuif, die er binnenkort wordt gehouden. Het is de eerste keer dat een leegstaande kerk voor een dergelijk evenement wordt gebruikt.

Gemeenteraadslid Dirk Selis (SP.A) had al eerder voorgesteld om leegstaande kerken te gebruiken voor concerten, muzikale optredens en andere evenementen. De gelegenheid doet zich nu concreet voor.

Het kerkje van Guvelingen zit sedert 1 juli zonder priester. Tot dan droeg een priester van de Sint-Augustinusparochie er elke zaterdagavond een zeer druk bijgewoonde mis op. ,,Zelfs gelovingen uit de verre omgeving kwamen wekelijks naar de mis in Guvelingen. De mis was kort, de omgeving is mooi en het interieur van de kerk is prachtig. De kerk zat elke week vol'', aldus een parochiaan.

,,De kerk is eigendom van de stad en we laten voortaan het beheer aan de stad over. Lange tijd kon een gepensioneerd priester inspringen. Na zijn overlijden werd geen vervanger gevonden. Door de herschikking van de Sint-Truidense parochies in een federatie en door het tekort aan priesters valt de dienst in Guvelingen weg. Voor de bloesemwijding maken we natuurlijk een uitzondering'', aldus deken André Schotsmans.

Het schepencollege besliste vorige week het beheer van de kerk op zich te nemen. Dirk Selis grijpt de kans om een eerste fuif in de kerk te houden. Hij nodigde DJ Tom Coninx uit, die ook toezegde.

,,Jongeren klagen over een tekort aan kleine fuifruimten in de stad. De kerk staat leeg en waarom zouden we ze niet benutten. Fuiven andere activiteiten met respect voor het interieur moeten kunnen'', beweert Dirk Selis. ,,De rekeningen van de kerkfabrieken lopen jaarlijks op, de kerken kosten de belastingbetaler handenvol geld en de stad moet de gebouwen toch onderhouden.'' In de kerk is er plaats voor zo'n 200 jongeren.

De aankondiging van een fuif valt niet in goede aarde bij de buurtbewoners. ,,Dit is waanzin'', reageert Guy Desmet, naaste buur van de kerk. ,,Het romaanse kerkje heeft een uitzonderlijke kunsthistorische waarde. Aan de restauratie werden miljoenen besteed. Het interieur is een unicum. Wij zullen ons tegen het gebruik voor fuiven verzetten. In de buurt wonen jonge gezinnen met kleine kinderen en er zijn onvoldoende parkeerplaatsen in de buurt. Gaan wagens op de gazons parkeren? Nee, we hadden wel gehoord van dergelijke plannen, maar we hadden nooit gedacht dat ze zo vlug en in onze voortuin zouden gebeuren.''

Guy Desmet laat de buurt een petitie ondertekenen. Ook deken André Schotsmans is niet te spreken over het initiatief.

Het romaanse kerkje van Guvelingen is toeristisch vooral bekend voor de bloesemwijding, die jaarlijks in de kerk en in de buurt plaatsvindt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in