De Sabena-sjaals gingen zaterdag bij Olivier Strelli op de Zeedijk vlotjes van de hand. Belgiës bekendste couturier besliste om de bestelde Sabena-foulards te verkopen tegen de ronde prijs van 2001 frank (49,6 euro). ,,Een koopje'', vond klant Ingrid Decavel, ,,voor een zijden sjaal van een dergelijk merk betaal je anders gemakkelijk 4000 frank (99,16 euro).''

Op de dijk liep zaterdag niet veel volk, maar wie de Strelli-winkel binnenliep, wilde gegarandeerd een Sabena-foulard. ,,Dat is vrijdag al begonnen'', zegt verkoopster Nancy Van Aken, die voor zichzelf ook een sjaal heeft gekocht, ,,we zijn met vijftig sjaals gestart, tegen vrijdagavond had ik er nog elf. Ik heb dan een nieuwe voorraad bijgehaald. Ik start nu weer met een twintigtal. Mensen bellen om sjaals te reserveren, om te informeren. Mannen kopen ze voor hun vrouw, vaders voor hun dochters. In Brussel loopt men storm voor de foulards, hier is dat iets bescheidener. Alhoewel, iemand kocht toch vier sjaals in één keer. In Brussel is een klant met vijftig foulards tegelijk de deur uit gegaan.'' De prijs, 2001 frank, staat voor het jaar waarin Sabena failliet is gegaan.

Leon Alardin uit Brussel komt de winkel binnen. Hij koopt de sjaal voor zijn dochter, als souvenir, gadget en uit solidariteit, want de opbrengst wordt gestort in het sociaal fonds voor het Sabena-personeel. Ingrid Decavel uit Knokke/Brussel koopt hem voor zichzelf: ,,Mijn broer is nog boordagent geweest bij Sabena. Maar ik zal de sjaal gegarandeerd dragen want ik hou van turkoois. Bovendien is dit een sjaal van uitzonderlijke kwaliteit, in mousseline-zijde en met een dubbele kleur: donker turkoois aan de ene kant, licht aan de andere. Echt mooi.'' (MCa)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig