De twee vrij nieuwe verkeersplateaus op de Assesteenweg in Ternat zijn er niet al te best aan toe. De zanderige ondergrond kruipt tussen de kasseien omhoog (zie krant van gisteren), met verzakkingen als gevolg. Volgende week gaat de steenweg dicht voor alle verkeer, terwijl de provincie de plateaus asfalteert. Kapper Henk heeft zijn zaak naast zo'n plateau.

,,Ja, ik heb het gehoord'', reageert hij, ,,gelukkig heb ik wel een trouw cliënteel, maar toch voel ik mijn omzet dalen als de steenweg een tijdje afgesloten wordt. Wat me vooral verbaast, is waarom ze hier ooit klinkers hebben gelegd. Iedereen weet toch dat hier dagelijks zovele tonnen verkeer doorrijden. En als de ondergrond het probleem is, is asfalt leggen dan wel de goede oplossing? Het zou te erg zijn als ze hier over zes maanden weer staan''.

,,Toen de drempels zo'n twee jaar geleden pas waren aangelegd, stelde ik al vragen over die klinkers. Toen kreeg ik als antwoord dat er geen problemen zouden zijn, dat de ondergrond stevig was...''

Over de drempel zelf klaagt Henk niet, al brengt die hem heel wat ongemak. ,,Dat men probeert de snelheid af te remmen, is oké. Ik hoor ook soms waaien dat het in de bedoeling ligt het zwaar verkeer te ontmoedigen deze weg te nemen, maar dat is natuurlijk ridicuul. Geen enkel transportbedrijf gaat kilometers omrijden, de Assesteenweg blijft een verbindingsweg''.


Lawaai
,,Sinds de drempel er ligt, is het gedender van de vrachtwagens enorm toegenomen natuurlijk. Vooral lege vrachtwagens die voorbijrazen, maken verschrikkelijk veel lawaai. Vooral in de zomer worden we soms uit onze stoel gedaverd als ze hier als cowboys voorbijrijden. Gelukkig is er 's nachts nauwelijks verkeer, maar rond vier uur, halfvijf begint het, dan word ik al uit mijn bed geschud''.

Henk hoopt dat tijdens de werken wat rekening gehouden wordt met de handelaars op de steenweg. ,,Vorige keer wilden ze op een vrijdag het water afsluiten. Toen ik opbelde, begreep men niet waarom ik het over broodroof had! Iemand van de technische dienst van de gemeente heeft het weten op te lossen: het water werd uiteindelijk op een maandag (sluitingsdag) afgesloten. Hetzelfde voor de elektriciteit. Begrijpen die mensen dan niet dat er kleine handelaars zijn die energiebronnen nodig hebben in hun handel?''  • De steenweg wordt afgesloten van 24 tot 30 september. De werken gebeuren door de provincie. Er is een omleiding.