^^BERLAAR

Op 1 oktober start het belbusproject van De Lijn in Heist-op-den-Berg en Berlaar. Elke inwoner kan dan voor amper 25 frank (0,62 ) per rit zich verplaaatsen in beide gemeenten. Even bellen naar een centraal nummer en een uur later wacht de belbus de reiziger op.

Heist en Berlaar worden samen de tweede lokatie in de provincie waar de belbus wordt ingezet. Bestendig afgevaardigde Jos Geuens, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, stelt dat beide gemeenten best passen in het profiel om belbussen met succes in te zetten.

,,Zowel Berlaar als Heist hebben nogal wat wijken en deelgemeenten. De ervaring leert dat belbussen best renderen daar waar de inwoners verspreid wonen in verschillende wijken. Verder zijn de doelgroepen door wie de belbus het meest wordt gebruikt goed vertegenwoordigd. Meer dan 27% van de bevolking is jonger dan 26 en bijna een kwart is ouder dan zestig. In andere gemeenten zijn die groepen de grootste fans van de belbus''.


Belbus
Heist en Berlaar krijgen twee splinternieuwe belbussen toegewezen. Beide bussen hebben hun vertrek en eindpunt aan het spoorwegstation in Heist-op-eden-Berg. Belbus 1 gaat via Itegem naar Melkauwen, Heikant en Berlaar. Zij keert terug langs Gestel, Hooiweg Itegem en Boonmarkt naar Heist.

Belbus 2 circuleert in Heist zelf tussen de Schoorstraat, Schriek, Grootlo, Pijpelheide, Booischot en Zonderschot. Uiteraard volgt de bus niet het hele traject indien het niet nodig is. Elke belbus biedt plaats aan 16 personen.

Het systeem werkt erg gebruiksvriendelijk. Een reiziger beslist ergens naartoe te gaan met de bus. Hij belt het centrale nummer 03-218.14.94 minimum een uur voor vertrek. Hij kan ook al boeken voor zijn terugkomst. Via de computer ontvangt de chauffeur in Heist zijn opdracht en een uurtje later pikt hij zijn passagier op aan de afgesproken halte. Aan haltes is er geen gebrek. Er is op het grondgebied van beide gemeenten in liefst 210 haltes voorzien.

De reiziger betaalt per rit amper 25 frank. Het overige van de kostprijs wordt bijgepast door de gemeenten.

De belbus rijdt tussen 6 en 21 uur op weekdagen en tussen 8 en 23 uur in de weekends en de feestdagen. De centrale is bereikbaar tussen 7.30 en 18 uur. Voor de belbus tijdens de weekends moet vooraf gereserveerd worden. (DP)  • Info: Om de inwoners te informeren zal de Lijn zijn Infobus plaatsen in het centrum van de gemeente. Voor Heist is dat op 23, 24, 30 september en 1 oktober. De Infobus staat in Berlaar centrum op 19 en 26 september telkens van 8 tot 13 uur.