Er is te veel commerciële leegstand in de Veurnse binnenstad, vindt gemeenteraadslid Herman Vandenbussche. Hij telde niet minder dan 38 winkels die te huur of te koop staan en luidt daarover de alarmklok. ,,De stad zou best iets aan deze situatie mogen doen'', aldus Vandenbussche.

,,Zowel in de Ooststraat als in de Zuidstraat komen vier panden vrij, in de Noordstraat en de Vleeshouwersstraat telkens drie, op de Appelmarkt twee, op het Sint-Denijsplein drie. Eind dit jaar komt ook de Kleine Winst op de Grote Markt vrij. En zeggen dat je hier vijftien jaar geleden nog op een wachtlijst terecht kwam wanneer je een winkel wilde huren'', zegt Vandenbussche.


Kappers
,,Het gebrek aan parkeerruimte in de binnenstad en de 3 jaar durende stadskernvernieuwing hebben daar een rol in gespeeld.'' Nieuwe parkeerterreinen in de binnenstad zijn in elk geval noodzakelijk, vindt Vandenbussche. Als mogelijke inplantingsplaatsen ziet hij het kerkhof aan de Oude Vestingstraat, het voetbalveld van het college aan de De Haenelaan en de parking van de Suikerfabriek buiten het bietenseizoen.

,,Warenhuizen, kappers, opticiens en horecazaken zijn er in overvloed. Maar er zijn zoveel andere soorten handelszaken of zelfstandige beroepen tekort. Ik heb er een 34-tal gesuggereerd'', zegt Herman Vandenbussche. ,,Van wasserijen tot traiteurs, van lingeriewinkels tot boekhouders. Jawel, boekhouders. Die mensen hebben zo veel werk, dat ze hun klanten nauwelijks kunnen helpen.'' Vandenbussche stuurde zijn evaluatierapport naar de stad Veurne, de Handelskamer, de voorzitter van Unizo, de Bedrijvencentra en de GOM. (MMA)