De kerk van Bellegem is opgesmukt met dahlia's. Maar Bellegem heeft ook een dahliatuin. Die bezoek je tot eind oktober. Aanleiding is zestig jaar Volkstuinen.

Zestig jaar Koninklijke Maatschappij Werk voor Volkstuinen Bellegem-Rollegem. Het klinkt goed en je fleurt er letterlijk je gemeente mee op. Dat laatste is ook de bedoeling van De Volkstuin, zoals de vereniging gemeenzaam wordt genoemd. Gerrit van Betsbrugge maakte zelfs een historisch naslagwerkje.

De heropleving van de dahlia-vereniging zelf is grotendeels te danken aan voorzitter André Vandoorn. Die bewoog ook landbouwer Rudolf Ingelbert tot de aanleg van een dahliatuin aan de Manpadstraat 7. In die tuin vind je 450 m² dahlia's of 54 variëteiten. De planten staan op aanvraag ter beschikking van de Bellegemse bevolking. Vandoorn: ,,Deze maand versieren we de dorpskom en kerk. Onze vereniging heeft kleur noch geur, behalve die van de dahlia dus, en iedereen kan dus bij ons terecht.''


Meer
Vandoorn wil van Bellegem hét dahliadorp bij uitstek maken. Hij sprak het stadsbestuur aan om bloembakken te plaatsen, hij liet de kinderen van Bellegem een dahlia kweken en exposeert die nu in de kerk. Meteen koppelde hij er een provinciale dahliawedstrijd aan. Die 115 inzendingen staan eveneens tot woensdag uitgestald in de kerk van Bellegem.

Vandoorn: ,,We willen opnieuw keuringen organiseren. De dahlia is als bloem helemaal terug. Hoe meer je ervan snijdt, hoe meer bloemen eraan groeien. Zo bevoorraden we straks ook 28 Bellegemse kapellen. Elke week toeven we enkele uurtjes in de dahliatuin. Hoe meer er gekweekt worden, hoe beter de dorpsplaats er kan uitzien. Ook op de Grote Markt van Kortrijk zou een dahliastuk niet misstaan.''

In 1988 werd Bellegems Roem als dahlia-variëteit geïntroduceerd. In de jaren negentig werd zelfs een Dahliafee verkozen. De verkiezing had maar één keer plaats. Vinciane Naert draagt nog altijd als enige die titel.

Vandoorn: ,,De Volkstuin wil de bekendheid van Bellegem als dahliadorp opnieuw ver buiten de grenzen uitdragen. Daarom doen we een oproep tot alle verenigingen en inwoners van onze gemeente om die doelstelling waar te maken.'' (VKK)

Info De Volkstuin: 056-21.87.58.