De Koninklijke Technische School Saffraanberg schenkt drie computers aan de verstandelijk gehandicapte kinderen van het Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) Ter Engelen in Maaseik. ,,We hebben buiten defensie ook de opdracht om iets voor de bevolking te doen. Met de opbrengst van de jaarlijkse opendeur steunen we diverse instellingen voor gehandicapten'', zegt luitenant Patrick Spiltijns die de actie coördineert.

Sedert november 1999 is de KTS peter van het MPI. ,,De steun aan het instituut is gegroeid vanuit de kazerne zelf. In Saffraanberg waren militairen die gehandicapte kinderen in Ter Engelen hadden. Aanvankelijk was de steun toevallig, maar nu hebben we het peterschap op ons genomen en steunen we elk jaar voor een vast bedrag. Naast het MPI krijgen nog Diepenbeek en T'Roer een bijdrage.''

,,Jaarlijks besteden we zo'n 300.000 frank aan die instituten. We schenken hen niet alleen praktische dingen, maar nodigen de gehandicapten bijvoorbeeld ook een dag in de kazerne uit. Het geld van de belastingbetaler wordt niet uitsluitend voor militaire doeleinden gebruikt'', aldus Patrick Spiltijns.

Kolonel Robert Storme overhandigt komende donderdag drie multimedia-pc's aan de directeur van Ter Engelen. ,,De gehandicapten werken met software, die speciaal aan die groep is aangepast. De bediening is zeer eenvoudig. Het pakket is zeer gebruiksvriendelijk door het selecteren van symbolen, beelden en foto's, maar de computers zelf moeten zwaar genoeg zijn. MPI beschikte over één computer, we schenken er drie bij'', licht luitenant Jurgen Vanhoudt toe.

Ter Engelen staat in voor de opvang en begeleiding van 160 kinderen en een 200-tal volwassenen en past de zorg aan elke gehandicapte aan. Daarom is het geschenk van de KTS zo nuttig.