Heel WAT BEWONERS van de Dorpsstraat morren. Ze ergeren er zich aan dat burgemeester Vranckx zich zo snel mengt in de Lindense problemen die er kunnen ontstaan door de invoering van het Leuvense mobiliteitsplan, maar dat er in hun Dorpsstraat niets gebeurt. Ze blijven voorlopig opgezadeld met snel en vooral zwaar vrachtverkeer.

Het vrachtwagenverkeer in de Dorpstraat is al jaren een bron van ergernis. Het leidt tot gevaarlijke toestanden aan de schoolingangen en stress bij de bewoners. De Dorpstraat is een sluipweg voor het verkeer tussen de N 2 Leuven-Diest en de N 3 Leuven-Tienen. De bestuurders zoeken alternatieve wegen, om de Diestsesteenweg in Kessel-Lo en Leuven te vermijden.

De grootste verkeerstrafiek verliep altijd langs de Pleinstraat tussen Pellenberg en Lovenjoel. De aanleg van een drietal uiterst gevaarlijke vluchtheuvels (zie kader) zorgde ervoor dat de bestuurders van vracht- en personenwagens gewoon een andere weg kozen.


Nog meer lawaai
,,Zeven jaar geleden kwamen we hier wonen. We wisten wel dat het een weg was waar doorgaand verkeer kwam, maar we hebben nooit verwacht dat er zoveel zwaar en snel verkeer zou passeren. We vroegen ooit aan het gemeentebestuur, om ook in de Dorpsstraat verkeersdrempels aan te leggen maar we kregen van burgemeester Vranckx te horen er dan nog meer lawaai zal zijn,'' aldus Greet Helsen.

Greet Helsen woont voorbij de splitsing naar Kerkom in de richting van Heide en de Aarschotsebaan.

Ze heeft geen problemen met vrachtwagens die er omwille van bedrijfsactiviteiten moeten zijn -- en ze verwijst daarbij naar de Zandgroeve Roelants -- maar tegen de voorbijrazende mastodonten die er niet moeten zijn.


Trillingen
De slechte staat van de weg maakt het leven tijdens de spitsuren ondragelijk en gevaarlijk. ,,Het zou me niet verwonderen dat de barsten in de vloer van onze woonkamer het gevolg zijn van de trillingen veroorzaakt door de voorbijstormende vrachtwagens. Ook het uitblijven van verkeersremmende maatregelen, zoals het afbakenen van geschrankte parkeerplaatsen, stemt mij ontevreden over de aanpak,'' zegt Greet Helsen.

Burgemeester Freddy Vranckx erkent de problemen in de Dorpsstraat. ,,Het gemeentebestuur wil die oplossen, maar is volledig afhankelijk van het lopende investeringsprogramma van Aquafin. Er werd een ontwerper aangesteld voor riolering en de nodige verkeersremmers. Nu ingrepen en aanpassingen doen in de Dorpsstraat is weggegooid geld,'' aldus burgemeester Vranckx.