Het bord voor krijt of viltstift bestaat nog wel, maar ondervindt meer dan concurrentie. De leerling van de 21ste eeuw laptopt, surft, sms't. Onze krant stroomt mee en bezoekt elke week een reeks schoolsites. Met de vzw Digikids gaan we op verkenning naar sites en hun auteurs. Voor de provincie Vlaams-Brabant landen we deze keer in Haacht.
Foto:
Jos VERHOOGEN
,,Het project rond de virtuele school staat nog in de kinderschoenen, maar het idee krijgt steeds meer vorm. Concreet wil ik een website maken waarop iedere klas een eigen pagina heeft. Daarop vinden de leerlingen dan vakinhouden en taken terug die ze kunnen downloaden. Op die manier verwerken ze de leerstof op een leukere manier. De computer biedt oneindig veel mogelijkheden om lesthema's te benaderen.''
Het spreekt voor zich dat de virtuele school een reële mogelijkheid is in deze computertijden. Toch hoeft de ,echte' school nog niet te wanhopen. ,,Het schoolgebouw heeft zijn tijd nog niet gehad. Voorlopig beperkt de virtuele school zich tot een integratie van het Internet in zowat alle lessen. Het project is vrij uniek, allicht omdat deze manier van werken nog niet is doorgedrongen bij vele leraren,'' vertelt Geert Vandermeulen.
Wiskunde lieveling
Toch dringt de computer steeds verder door in het dagelijks leven van leraar en leerling. Zelfs vakken als wiskunde en natuurwetenschappen maken gebruik van de moderne technologie. ,,Sinds dit schooljaar loopt in Don Bosco ook een laptopproject. Leerlingen krijgen bij verschillende vakken les via een laptop. In het begin liep dat wat stroef voor vakken als wiskunde en natuurwetenschappen, maar nu loopt alles vlot. Wiskunde is uitgegroeid tot een lievelingsvak bij vele leerlingen en dat is eerder uitzonderlijk. De kracht van dit project ligt natuurlijk in de creatieve benadering. Saaie sommen maken is minder plezant dan een les op de laptop over de euro,'' lacht Vandermeulen.