De VEROUDERDE gebouwen die eigendom zijn van de gemeente Asse worden óf gerenoveerd en functioneel gemaakt óf verkocht. In de beleidsnota over het patrimonium stelt schepen van Openbare Werken Koen Van Elsen dat het maar eens moet afgelopen zijn met de politiek van de 'pleisters op een houten been'. Voor de meeste gebouwen is de knoop al doorgehakt.

Het lijstje probleemgevallen handelt over zes sterk verouderde gemeentelijke gebouwen: de oud-gemeentehuizen van Bekkerzeel en Mollem, de pastorij van Bekkerzeel, de bibliotheek, de gemeenteloods in de Prieelstraat en het Vredegerecht.

Voor het Vredegerecht zijn de renovatieplannen al zo goed als klaar. Het gebouw van 1955 wordt binnenin helemaal vernieuwd, goed voor een investering van vijf miljoen frank (125.000 euro). Nu de Politierechtbank definitief weg is uit Asse, wordt het gebouw helemaal ingericht in functie van het Vredegerecht. In het gebouw werken zes mensen voltijds.

,,In de nieuwe plannen komen de publieksgebonden lokalen, waaronder een nieuwe zittingszaal en twee vergaderzaaltjes, op de gelijkvloerse verdieping. De hoofdgriffier en zijn medewerkers krijgen nieuwe burelen op de eerste verdieping. Het definitief voorontwerp van de technische dienst is klaar'', verduidelijkt Van Elsen.

,,Op de steunmuren na zal van de huidige, totaal verouderde inrichting vrijwel niets overblijven. Aan de achterkant wordt een kleine aanbouw gepland, die tevens de tuin beter tot zijn recht moet doen komen. Naast elektriciteit en centrale verwarming, wordt ook het dak gerenoveerd.''

De werken starten vermoedelijk in september. Het staat vrijwel vast dat de vleugel van het naastliggende oud-gasthuis, waar tot vorig jaar Electrabel gevestigd was, tijdens de werken zal fungeren als tijdelijk onderdak.