Het centrum van Brussel is tot 6 januari omgedoopt tot een kerstdorp. De traditionele schaatspiste, vorig jaar goed voor 25.000 bezoekers, heeft op de Grote Markt plaats moeten ruimen voor een fraai kunstwerk. De Vismarkt neemt de ijsbaan met veel plezier over.

Al de openingsdag van de schaatsbaan stroomde het volk langzaam toe. Op het eerste zicht lijkt ze iets groter dan de voorbije jaren, maar dat is een misvatting. Elk uur wordt de baan ververst met nieuwe schaatsers en zorgen de stewards er voor dat het ijs mooi glad blijft.

In het knusse onthaaldorpje gaan jong en oud op zoek naar het ideale paar schaatsen. Per sessie mogen driehonderd mensen op de piste. Na het luiden van de (kerst)bel schoven vooral de kleinsten opgetogen de baan op. Sommigen gingen, niet beseffende dat ze zich echt op glad ijs begeven, faliekant op hun gezicht. Een toeschouwster komt niet meer bij van het gieren als ze een kindje met haar papa hopeloos onderuit ziet gaan. Vader en dochter zien er de humor ook van in.

Schaatsers die het noorden kwijt zijn, worden opgevangen door stewards. Die paraderen met vier over het ijs. Jean is een van hen. Hij helpt een klein meisje overeind en leert haar hoe ze best valpartijen kan vermijden. ,,Ik doe dit ieder jaar'', zegt Jean. ,,We houden een oogje in het zeil en controleren of sommige schaatsers niet al te zot beginnen doen.''

Sofie is leidster bij de Molenbeekse scouts. Het bezoek aan de schaatsbaan is voor de kinderen een grote verrassing. Ze houdt twee leden van haar groepje aan de hand en schuifelt voorzichtig over het ijs. Ondertussen is de schaatsbaan al flink gevuld en zijn de botsingen en valpartijen niet meer te tellen. ,,Zo'n opkomst hadden we de eerste dag niet verwacht'', geeft Elke Heijens van de organisatie toe.

,,De Vismarkt is wel bekend voor de Brusselaars, maar buiten de hoofdstad heeft ze toch niet dezelfde aantrekkingskracht als de Grote Markt. Zo leren ook de toeristen in de kerstperiode een stukje Brussel kennen.'' (TPE)

  • Schaatsbaan Vismarkt, tot 6 januari, elke dag van 12 tot 22.30 uur. Toegangsprijs (huur van schaatsen inbegrepen): 4,46 (180 frank) voor een uur; 2,97 (120 frank) voor kinderen jonger dan 12 jaar.