Beeldhouwer Paul Perdieus (46) uit Vorselaar plaatste kunstpaus Jan Hoet onder een stolpje. De kunstenaar maakte zes bustes van Jan Hoet in chocolade. De hamvraag: is dit kunst, kitch of een gadget?

,,Neem dit vooral niet te serieus'', zegt Paul Perdieus. ,,Ik heb die beeldjes gemaakt om alle hetze rond kunst te relativeren. Jan Hoet is een charismatische figuur, maar je mag hem niet al te ernstig nemen. Chocolade vond ik het perfecte materiaal. Het is zo vergankelijk: het smelt weg als je het gewoon in je handen houdt.''

Kan Jan Hoet er wel mee lachen? Perdieus maakt zich niet druk. ,,Hij weet ervan. Ik denk dat Hoet gecharmeerd is met zijn chocoladen beeltenis, hij is ijdel genoeg. Ik ben vooral benieuwd naar de reactie van de mensen: wie zal de chocoladen Hoet koesteren, wie bijt hem direct de neus af. De mensen gaan aan het twijfelen. Chocolade is een lekkernij, maar de borstbeelden zijn gesigneerd en beschermd door een stolp. Ze hebben elk een eigen nummer.''

Chocolatier Dirk Driessen uit Herentals goot de Hoet-beeldjes af in chocolade. ,,Ik hou er zeker een voor mezelf. Om te bewaren, want chocolade lust ik na al die jaren niet meer. De beeldjes lijken als twee druppels water op Jan Hoet. Je kan ze alleen in melkchocolade of fondant krijgen. In het wit had Hoet er te bleek en lelijk uitgezien.''

De Jan Hoetjes zijn 22,5 centimeter hoog. Ze wegen zo'n 350 gram per stuk. Wie een beeldje in huis wil halen, moet 1.000 frank neertellen. De overgebleven exemplaren worden wellicht per opbod verkocht in de Gentse kunsttempel SMAK. (IMA)

  • De Jan Hoeten sieren sinds zaterdag de vitrine van chocolatier Collin, Kaladeberg 5 in Gent.