Een korte maar hevige brand vernielde maandagmorgen om kwart over vier kamer 111 op de eerste verdieping van het Mariaziekenhuis. De bewoner kon tijdig vluchten; een nachtverpleegster sloeg alarm. Het aanwezige personeel vatte de bluswerken aan en begon ook de evacuatie van de verdieping. De brandweer haalde met perslucht nog vier patiënten uit de kamers en gangen die vol rook hingen. Geen enkele patiënt raakte gewond.

Het was even over kwart na vier toen de patiënt van kamer 111, een oudere man, op de eerste verdieping van de linkervleugel van het ziekenhuis -- een kamer dichtbij de afdeling palliatieve zorgen -- zijn kamer uitvluchtte: zijn matras stond in brand. Een nachtverpleegkundige bemerkte rook, vond de vuurhaard en reageerde zeer koelbloedig. Verplegers probeerden met brandblussers het brandende bed te blussen, anderen verwittigden de hulpdiensten -- die meteen het rampenplan afkondigden -- en startten de evacuatie. Op het ogenblik van de brand waren een zevental personeelsleden in het ziekenhuis aanwezig.

,,Bij aankomst was de brand in de kamer al grotendeels geblust. Wij konden ons beperken tot het nablussen,'' aldus brandweercommandant Gilbert Vandromme. Hij was met een twintigtal manschappen in een mum van tijd ter plaatse. Om vijf uur had de brandweer alles onder controle. Het rampenplan was dan al afgeblazen. De MUG's van Ieper, Veurne en Menen en verscheidene ambulances uit Poperinge, Roesbrugge en Ieper konden terug naar hun basis. (BWP)