Er was tijdens de bewindsperiode van baron Manu de Bethune al sprake van een inplanting van de prestigieuze sportarikelenzaak Decathlon in Kortrijk maar nu lijkt het pas echt menens te zijn. De directie van de winkelketen, die in ons land al vestigingen heeft in Antwerpen, Luik en Charleroi, kwam de voorbije weken verscheidene keren over haar wensen praten bij kabinet-De Clerck om in Kortrijk met een eigen keten te beginnen. De voorkeur gaat naar Hoog-Kortrijk.

Intercommunale Leiedal werd erbij betrokken om ergens op Hoog-Kortrijk een precieze inplantingsplaats aan te duiden. Er is een terrein nodig van enkele duizenden vierkante meter. De winkel alleen al zou 2.000 m 2 beslaan. De sportbal ligt nu in het kamp van het college.

De pogingen van Decathlon om een poot aan de grond te krijgen in Kortrijk lopen ver terug in de tijd. Aanvankelijk was er zelfs sprake van op het Delta-park, in het verlengde van Koramic, met een productiecentrum annex oefenterreinen te beginnen. Het project zou vele honderden banen scheppen maar er kwam finaal niets van in huis.

,,Recent werden de gesprekken met burgemeester Stefaan De Clerck -- zelf een gedreven sporter -- heraangeknoopt'', zo bevestigde gisteren Chantal Heymans, expansieverantwoordelijke Vlaanderen bij Decathlon. Ze kwam daarvoor naar Kortrijk, samen met George Hanon, gedelegeerd-bestuurder van Decathlon.


Tachtig jobs
,,Het is toch godgeklaagd dat de klanten uit de supra-regionale attractiezone Kortrijk/Menen/Moeskroen helemaal naar de vestiging in Roncq moeten om hun aankopen te doen, waar wij ze in hun eigen land en dan nog dicht bij huis kunnen gerieven. De vestiging in Kortrijk zou tachtig mensen tewerkstellen, niet eens allemaal hooggeschoolden'', aldus Chantal Heymans.

De bal ligt nu in het kamp van het college, dat de meest ideale inplantingsplaats moet aanduiden. Volgens Karel Debaere, directeur bij Leiedal, is op Hoog-Kortrijk nog slechts één locatie beschikbaar en dat is op de regionale zone voor handel en diensten, langs de Beneluxlaan.

Decathlon heeft ook plannen in Roeselare, zij het van bescheidener omvang. In de oude Coca-Cola-plant aan de Brugsesteenweg komt een stadswinkel die zestig werknemers zal tellen. Decathlon stelt nu in Antwerpen honderd mensen tewerk, verspreid over het hele Vlaamse land zo'n 350 man. Het hoofdkwartier is gevestigd in Rijsel.