De groene huisvuilzakken verdwijnen. Gezinnen moeten voortaan bruine restafvalzakken gebruiken en bedrijven, winkels, scholen en dergelijke oranje zakken. Bovendien worden de zakken duurder. Een folder met uitgebreide informatie valt eerstdaags in de bus.

,,Huisvuil ophalen en verbranden kost geld. Sinds 1994 is de kostprijs verviervoudigd'', zegt Mia Pynaert schepen van Milieu. ,,Enkele jaren geleden begon Nevele met de selectieve ophaling. PMD, papier en karton, textiel worden apart opgehaald. Nevele scoort zeer goed met 152 kilo restafval. Maar de kosten voor dat afval stijgen voortdurend. Onder het motto ,,De vervuiler betaalt'' worden de kosten doorgerekend aan de burger'', zegt de schepen.

De nieuwe grote bruine restafvalzakken en de oranje afvalzakken kosten ongeveer 50 frank (1,25 euro), de kleine bruine ongeveer 38 frank (0,93 euro). De nieuwe bruine zakken zijn per rol van tien te verkrijgen op de bevolkingsdienst van de gemeente en in alle handelszaken waar de groene zakken verkocht werden. De oranje zakken kun je enkel krijgen op de bevolkingsdienst.

Wie nog groene zakken heeft, kan die gebruiken tot 31 december 2002 mits het aanbrengen van een sticker. De stickers kosten ongeveer 20 frank (0,51 euro) voor de grote en ongeveer 17 frank (0,43 euro) voor de kleine afvalzakken. Ze zijn te koop vanaf 1 januari op de bevolkingsdienst en bij de meeste handelszaken. Sociaal zwakkeren krijgen per jaar een rol met tien grote restafvalzakken gratis.

Ook voor het containerpark zijn er veranderingen op til. ,,Vanaf de tweede helft van volgend jaar vragen we een bijdrage voor een bezoek. Het bedrag is nog niet vastgelegd maar we denken aan 50 frank (1,25 euro)'', besluit de schepen. (VLE)