De vereniging Gentse Horeca leeft bracht zopas een nieuwe folder op de markt. Daarin prijzen twintig zaken uit het Gentse centrum zich aan als promotie voor het jaareinde. Maar de vereniging kondigt ook zes weekeindes vol animatie en feest aan voor maart en april. Er wordt ook samengewerkt met Erov, de stad Gent en vier dekenijen.

De horecavereniging werd drie jaar geleden gesticht door enkele horecamensen. Voorzitter is William De Bruycker. ,,Oorspronkelijk was het opzet een link te leggen tussen de Pensmarkt/Hooiaard, Korenmarkt en Klein Turkije. We wilden dat doen met kleinschalige activiteiten. Je moet weten dat ze de Hooiaard en de Pensmarkt nogal eens vergeten. Gisteren tijdens de koopzondag zag je dat ook goed. Veel zaken draaiden op volle toeren, alleen aan de Hooiaard was het stil'', zegt De Bruycker.

In maart en april zes weekeindes vol animatie en feest''

,,Iedereen werkt vrijwillig mee. Het is dus niet vanzelfsprekend dergelijke vereniging levendig te houden. Maar we slagen erin. Omdat we misschien naïeve optimisten zijn. Wij zijn geen protestbeweging, wij klagen niet aan, maar wij willen samen onze schouders onder iets zetten. Het zijn geen grootse dingen, kwatongen beweren dat onze kerstmannenactie van zondag niet veel om het lijf heeft, maar we doen het toch maar, brengen leven in de brouwerij. We deden ook al de kelnerwedlopen en de bloemenworpen. Aangezien het allemaal vrijwilligerswerk is, hebben we onze persmap in de vroege uurtjes geschreven. Vergeef ons de spellingfouten'', zegt De Bruycker.


Honderd
Hij kreeg alvast steun van de nieuwe Gentse horecacoach Luc Rogiest. De de samenwerking tussen al die verschillende mensen en verenigingen is prijzenswaardig, vindt Rogiest.

De vereniging kreeg ook al officiële erkenning. Want het stadsbestuur werkt via de actie Gent Verwent mee. Vanuit de dekenijen is er steun van de Vrijdagmarkt, De Lange Munt, Groene Veerle en de Korenmarkt.

,,Voor de folder bezochten we 64 zaken. Twintig zaken deden mee. Dat is niet zoveel. Ze moeten daar een klein bedrag voor betalen. Hoewel visitekaartjes drukken, al vlug meer geld kost. De folder delen we op 10.000 exemplaren uit rond de ijspiste. Met een horde kerstmannen trekken we er drie zondagmiddagen op uit. Afgelopen zondag waren we actief en ook zondag 23 en zondag 30 december zijn we aan de slag. We werken daarvoor samen met Free Time.''

De Gentse horecamensen willen ook buiten hun zaak eigen winterproducten verkopen. Maar tot hun spijt kregen ze daarvoor nog geen toelating. In april volgend jaar komt er een vierde kelnerloop.

Het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten dat eind januari in het Groot Vleeshuis opent, ging vlug in op de vraag voor samenwerking. ,,Eind januari heeft de officieuze opening plaats. De officiële opening is voor 23 en 24 maart. Dat is er ook feest op de Groentenmarkt'', vertelde promotor Kurt Goetgebuer.

De dekenij Vrijdagmarkt bestaat volgend jaar honderd jaar. En dat moet worden gevierd. De dekenij pakt uit met onder meer een openluchtcircus, een eigen jenever en een boek over de geschiedenis van de dekenij. (KVK)