De brandweer van Halle is onderbemand en is slecht behuisd. Dit is de samenvatting van de noodkreet die commandant Raymond Conters zaterdag in het Halse stadhuis slaakte op het jaarlijks Sint-Barbarafeest van de Halse brandweer.

,,De stad moet dringend ingrijpen om het personeelsbestand van de Halse brandweer op peil te brengen'', vertelde commandant Conters. ,,Het is niet meer vijf voor twaalf maar ondertussen is het vijf na twaalf geworden. Het huidig beroepskader telt slechts 28 mensen meer met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

De brandweervrijwilligers zijn afgeslankt tot 23 man, ook al met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Dit is onvoldoende om de hele regio 24 uur op 24 van dienst te zijn. Niet alleen dreigen onschuldige burgers het slachtoffer te worden van deze situatie maar ook de veiligheid van onze eigen manschappen komt bij gevaarlijke interventies in het gedrang. We moeten onze eerste uitruk doen met minimale sterkte zodat het ergste ooit eens mag gevreesd worden''.

De huidige brandweerkazerne is te krap en verouderd. Nog steeds is de eerste spadesteek van de langverwachte kazerne niet gegeven door het administratieve aanslepen van het dossier. Wel kreeg de Halse brandweer zaterdag zijn nieuwe autopomp overhandigd. Tussen het begrotingsvoorstel en de uiteindelijke aankoop zat wel 2 jaar en drie maanden. De nieuwe wagen kost 210.710 euro. Ook hier brak commandant Conters een lans om het brandweermateriaal regelmatig te vervangen om goede resultaten te kunnen boeken.

Het brandweerkorps blikte op zijn Sint-Barbaraviering terug op het voorbije werkjaar. 2002 gaat de geschiedenis in als een zeer druk en belastend jaar. Vooral de wateroverlast van eind augustus in Beersel was een triest hoogtepunt. Ook was er opvallend meer werk met het verdelgen van wespennesten. (IDH)