Gooik verhoogt de opcentiemen voor 2003 van 950 tot 1.100. De gemeente heeft de extra inkomsten nodig omdat de politiehervorming zwaar doorweegt in de gemeentekas. Gooik wil in 2003 enkele straten aanpakken en beginnen aan de langverwachte sporthal.

,,We zijn al twee jaar supervoorzichtig met onze centen omdat we het gevoel hebben dat de huidige regering voor de gemeenten een euthanasieregering is die ons beetje bij beetje in de problemen werkt. Gooik is in 2001 en 2002 aan geen nieuwe investeringen begonnen. Dit jaar hebben we uit pure schrik precies 0 euro aan investeringen gedaan'', zegt burgemeester Michel Doomst.

Gooik behoort tot de politiezone Pajottenland en wijst samen met de vijf andere gemeenten in die zone al lang op de zware financiële gevolgen van de politiehervorming. ,,We hebben vorig jaar de belastingen niet verhoogd omdat we wisten dat we er kwamen als de politiehervorming toch terugbetaald werd. We hebben tot Sinterklaas gewacht, maar het was de zak van Zwarte Piet voor ons. De hele zone krijgt maar 100.000 euro extra terwijl het ons tien keer zoveel kost'', zegt Doomst.

,,De premier zegt wel dat er geen reden is om de gemeentebelasting te verhogen, maar zeventig procent van de gemeenten hebben de twee vorige jaren hun belastingen al verhoogd en van de zeventig gemeenten die hun begroting al klaar hebben, zijn er twee derden die dit jaar verhogen. Ook in Gooik is dat het geval. De personenbelasting kunnen we op zeven procent houden, maar de opcentiemen stijgen van 950 naar 1.100''.


Ook meevallers
Gooik heeft ook meevallers in 2003. Door de verkoop van Havi-tv ontvangt de gemeente 780.000 euro, waarvan het grootste stuk in 2003. Dat is wel maar eenmalig. Daartegenover staat dat de energiemaatschappijen minder dividenden uitkeren zodat de inkomsten daarvan gehalveerd zijn.

,,De federale regering geeft de gemeenten allerlei middeltjes om hun begroting op te smukken. Zo mogen we de politieweddes van december 2002 in de rekening van 2003 inschrijven. Dat maakt boekhoudkundig wel een verschil, maar in de gemeentekas voel je daar niets van''.

Doomst wil ook het Cross Border-systeem goed onderzoeken. Dat stelt de gemeenten in staat hun rioolnetwerk in concessie te geven aan een Amerikaans bedrijf.

,,Maar we moeten goed onderzoeken of dat geen risico's inhoudt. Je ziet dat de gemeenten stilaan avonturen aandurven om aan inkomsten te komen''.