Het stoetersdorp heeft een nieuwe prins carnaval. Harry Beirinckx (36) kreeg zaterdag de scepter overhandigd uit handen van burgemeester Tuur Baeten. Die symbolische machtsoverdracht van een verkozene van het volk aan een uitverkorene van Peer Stoet is slechts één onderdeel van het Herenthoutse ceremonieel.

Het aanstellingsritueel bestaat uit acht fasen die mekaar razendsnel opvolgen. De bijna-prins biedt zich aan in een maagdelijk wit kostuum. Hij ontvangt achtereenvolgens het tweekleurige lint, de prinselijke medaille, de rode mantel, de hoed met twee pluimen en de 'macht'. Tussendoor steekt de uittredende prins een derde veer op de hoed van zijn opvolger. Na de ondertekening van het gulden boek leest de kersverse scepterzwaaier zijn eigenhandig geschreven speech voor.


Voorbestemd
Hoewel Harry Beirinckx geen Herenthoutenaar is van geboorte - zijn wieg stond in het naburige Wiekevorst - leek hij toch voorbestemd om prins te worden. Hij zag het levenslicht op het moment dat de carnavalstoet van 1966 door de Huirtuitse straten trok. ,,Toen ik enkele jaren later bij mijn oom naar de optocht ging kijken, had ik de kriebels meteen te pakken. Hier wil ik ooit aan meedoen, dacht ik bij mezelf. Toen ik na mijn huwelijk in Herenthout kwam wonen, sloot ik me prompt aan bij een stoetgroep. Sindsdien heb ik geen enkele rondgang gemist.''

Beirinckx kwam begin oktober uit de bus als winnaar van de carnavaleske stembusgang. Met hoeveel stemmen hij zijn opponent Raf Van Den Bruel precies achter zich liet is niet geweten. De stemgerechtigden zijn immers gebonden aan hun zwijgplicht. ,,Ik zou toekomstige kandidaat-prinsen in ieder geval willen aanraden om naar de Dennenstraat te verhuizen'', zei burgemeester Baeten. ,,Harry I is in navolging van Kris Van De Sande al de tweede bewoner van deze kleine straat die het tot prins schopt.''

De nieuwe prins kreeg bij het begin van zijn ambtstermijn nog wat goede raad mee van zijn voorganger Marc Meurs. ,,Blijf jezelf, doe je best en trek je niets aan van de kritiek van anderen. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.'' Veel wind of regen is er best niet op de zondagen 2 en 9 maart. Dan leidt Harry I, bijgestaan door zijn naar Gerry Heylen, de 111de carnavalstoet door de Herenthoutse straten. (JAH)