Grobbendonk sloeg zaterdag twee vliegen in één klap. De opening van de nieuwe bibliotheek werd aangegrepen om schrijver Hubert Lampo, de beroemdste inwoner van de gemeente, het ereburgerschap toe te kennen. Lampo, in een vorig leven hoofdinspecteur van de Openbare Bibliotheken, noemde de bib een voorbeeld voor de hele streek.

De boekenrij bevindt zich nog steeds op dezelfde locatie aan het Astridplein. Het gebouw is, net als in buurgemeente Herenthout, een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Het geheel heeft zo'n 875.000 euro gekost. ,,Het resultaat is dat we in vergelijking met vroeger vijf keer ruimer zijn gehuisvest'', zegt bibliothecaris Rita De Ridder. ,,We beschikken nu ook over een polyvalente zaal die zeer geschikt is voor lezingen en tentoonstellingen. Het effect van de vernieuwing is nu al voelbaar in ons lezersbestand.'' Literatuur, archeologie en moderne architectuur houden mekaar hier perfect in evenwicht. Naast de bibliotheek herbergt het pand ook het archeologisch museum en een archeotheek.


Uitvinder magisch realisme
,,Nadat de plannen voor een AVM-afdeling waren afgevoerd, vonden we het een goed idee om ons archeologisch patrimonium op de eerste verdieping onder te brengen'', zegt schepen van Informatie Martine Taelman. ,,Op deze manier krijgt onze rijke geschiedenis - Grobbendonk was een belangrijke Romeinse nederzetting - de plaats die ze verdient. In de archeotheek wordt het heemkundig archief samengebracht.''

Burgemeester Herman Wouters greep de openingsplechtigheid aan om Hubert Lampo het ereburgerschap van de gemeente Grobbendonk toe te kennen. ,,Je kan op het internet zowat alles vinden over de 'uitvinder' van het magisch realisme en over zijn oeuvre. Maar je leest niets over de minzame man die in ons dorp woont.'' Lampo was onder de indruk van de eer die hem te beurt viel. Hij zei dat hij in de jaren zestig niet toevallig van Antwerpen naar Grobbendonk was verhuisd. ,,Het zijn precies de opgravingen die me destijds naar hier hebben gedreven. Ik heb het mij nog geen moment beklaagd. De rust en de beminnelijkheid die ik hier ervaar stelden mij in staat om duizenden bladzijden te schrijven. In mijn boeken vind je dan ook sporen van het Kempense landschap terug. Bij deze gelegenheid stel ik vast dat ik blijkbaar iets heb met plaatsnamen die beginnen met de letters Gr. Dit ereburgerschap in Grobbendonk doet mij even veel plezier als het eredoctoraat dat ik destijds in de Franse stad Grenoble mocht ontvangen'', zei hij.