Verscheidene woningen in de Duinhoekstraat in Adinkerke (De Panne) vertonen barsten in de muren. ,,Dat zou wel eens met de verminderde activiteiten van de IWVA te maken kunnen hebben'', vindt Johan Blieck. IWVA-bestuurslid Norbert Desiere ontkent dit.

,,Hedentendage wordt de IWVA door de sectie Natuur verplicht om de waterwinning af te bouwen. Van 1,8 miljoen kubieke meter is het opgepompte water gedaald naar 1,1 miljoen kubieke meter. Dat maakt de prijs van het water uiteraard duurder'', zegt Johan Blieck.

,,Erger zijn de gevolgen voor de woningen. De vele huizen die in gedroogde zandgrond en polders werden gebouwd, komen op een verzopen terrein te staan. Ze gaan als het ware zweven. De gebouwen -- onder meer in de Duinhoekstraat -- zijn op zo'n natte toestand niet berekend. Zou daar de oorzaak van de barsten in de muren niet liggen? Ik ben zelf landbouwer en merk dat mijn akkers door de afbouw van de waterwinning veel natter zijn dan zo'n 5 á 10 jaar geleden. Ik vind dat de afdeling Natuur veel eist en weinig betaalt voor de gevolgen van haar eisen'', aldus Johan Blieck.

Volgens Norbert Desiere, bestuurslid van de IWVA, worden de problemen in de Duinhoekstraat veroorzaakt door zwaar vrachtvervoer dat aan het kruispunt gaat afremmen. ,,We hebben de zaak nog niet onderzocht, gewoon omdat we nog geen klachten binnengekregen hebben'', aldus nog Norbert Desiere. (MMA)