,,Vanaf 1 september 2003 zullen de gemeentelijke lagere school (Elflijnenlaan) en de vrije basisschool (Kronevoordestraat) van Handzame (Kortemark) samenwerken in een scholengemeenschap. Deze constructie heeft als doel beide schoolnetten te doen samenwerken en de beschikbare middelen efficiënter te gebruiken'', stelt schepen van Financiën Eddy Vansteenkiste.

,,Het is niet de bedoeling dat de gemeente Kortemark het gemeentelijk lager onderwijs verkoopt aan het vrije onderwijsnet. Er komt geen fusie tussen beide netten en de gemeenteschool start niet met kleuteronderwijs. De creatie van een scholengemeenschap roept een overkoepelende structuur in het leven die uitmondt in gelijke onderwijsprogramma's, gelijke schoolboeken en rapporten, hetzelfde didactische materiaal en een beter financieel evenwicht. Op termijn zal de concurrentie tussen de beide scholen bedaren'', aldus Eddy Vansteenkiste.


Twee campussen
,,De scholengemeenschap van Handzame zal derhalve twee campussen tellen. De leerlingen worden opgesplitst volgens campus, zodat er op twee plaatsen gelijke klassen ontstaan. Overbevolkte of onderbevolkte klassen zullen verdwijnen. Deze vorm van samenwerking komt er omdat het vrije onderwijsnet geen geld heeft om het gemeentelijk onderwijs te kopen. Samenwerken is derhalve de boodschap'', aldus nog schepen Vansteenkiste. (KRV)