Jean-Marie Winne, voormalig chefkok van 't Ovenbuur, was vrijdagavond aan zijn vierde en laatste les ,,koken voor mannen toe'' in het Sint-Niklaasinstituut. Zowel voor hem als voor zijn 16 cursisten was het een aangename ervaring. ,,Het is de eerste keer dat ik kookles gaf. En ik vond het een geweldige ervaring. Ik vond het ook leuk dat ik nog eens achter het fornuis stond.''

Het Davidsfonds van Zwevegem organiseerde afgelopen maand voor het eerst een cursus ,,koken voor mannen'' en kreeg meteen 16 geïnteresseerden aan het fornuis. En om het nog wat specialer te maken kreeg de organisatie medewerking van Jean-Marie Winne, ex-chefkok van het gerenommeerde restaurant 't Ovenbuur.

Vrijdagavond leerde hij zijn cursisten in de keuken van het Sint-Niklaasinstituut hoe ze warme ganzenlever met uienconfituur en gebakken fazant met bosbessen, witlof en knolselder moesten bereiden.


Geen keuken-debutanten
Jean-Marie Winne: ,,Ik vind het een geweldige ervaring: je kookkunsten kunnen doorgeven aan mannen. Het is overigens voor het eerst dat ik zulke cursus geef. En dat allemaal dankzij het Davidsfonds. Want het is toch al een jaartje geleden dat ik nog eens mijn koksmuts kon opzetten. Want na 't Ovenbuur zei ik de culinaire wereld vaarwel. Ik werk nu in een totaal andere branche die met koken niets meer te maken heeft. Dat is voor mij ook een nieuwe uitdaging. Net zoals het geven van deze cursus, bijvoorbeeld.''

De 16 Zwevegemnaars die vier vrijdagavonden lang geboeid de raadgevingen van Jean-Marie Winne opvolgden waren wel geen keuken-debutanten. ,,Neen, absoluut niet. Ik stelde meteen vast dat iedereen al wat ervaring had. En ook graag kookt,'' zegt Jean-Marie.

,,De voorbije vrijdagavonden hebben wij dan ook enkele exquise gerechten bereid. Ik zorgde voor alle ingrediënten. Daarmee moesten de cursisten het doen. Of ik volgend jaar opnieuw les geef? Misschien wel. Ik vond het in elk geval een boeiende bezigheid.''

Tine Vercaemst van het Zwevegems Davidsfonds voegt er aan toe dat er volgend jaar in elk geval weer een cursus ,,koken voor mannen'' op het menu staat. ,,Het was ook voor ons de eerste keer dat wij zoiets organiseerden. En door de grote interesse voor dit initiatief zijn wij alvast van plan om in 2003 opnieuw enkele Zwevegemse mannen vertrouwd te maken met diverse keukengeheimen.