vzw Oor-zaak, dat op geregelde tijdstippen optredens organiseert, vond op zoek naar een middel om wat geld in het laatje te krijgen, het idee om een kalender te verkopen. Op zich niet zo origineel. Dat wordt het wel als je die kalender verlucht met foto's van dorpsgenoten: van krantenventer Rudy Bruneel tot chiroleider Steven Banckaert.

,,We moesten onze kalender aantrekkelijk maken, wilden we hem verkocht krijgen. Zo kwamen we op het idee foto's van Lendeledenaars op de kalender te plaatsen. De enige beperking was dat het geen politici mochten zijn. We overliepen de middenstandsgids straat per straat en stipten die mensen aan die min of meer bekend waren. Moeilijk was dat helemaal niet want in een dorp van 5.500 mensen kennen de meeste nog elkaar'', vertelt Rik Bruwier, voorzitter van vzw Oor-zaak.


Guy Swinnen
De uitverkoren mensen werden bezocht en wie thuis was werd gefotografeerd. ,,Even dachten we eraan een scheurkalender uit te geven met op ieder blaadje de foto van een Lendeledenaar, maar we moeten zorgzaam omspringen met het aantal want we willen nog enkele jaren met een kalender uitpakken.''

Bij de foto's staan niet de namen van de mensen. ,,Helemaal niet nodig, die zijn door iedereen hier gekend'', aldus nog Rik. Ieder kalenderblaadje beslaat een halve maand met daarop telkens twee foto's. Er is voldoende ruimte om naast iedere datum iets te noteren. Vzw Oor-zaak vulde er al de data van haar optredens in. Op 31 januari 2003 mag Guy Swinnen van The Scabs de spits afbijten.

Een greep uit de 48 gefotografeerden: Mariette van de voetbalkantine, plaatselijk perscorrespondent Willy Ryckebusch, chiroleider Steven Banckaert, Tristan Himpe (zoontje van Ulla) en krantenverkoper Rudy Bruneel.

Wie de kans niet zag op de kerstmarkt een kalender te kopen, kan dit nog bij Rik Bruwier, Ingelmunstersestraat 17 E, Lendelede, tel. 051-69.02.24. Dar kunnen ook kaarten voor het optreden van Guy Swinnen worden besteld.