,,Het doet mij iets'', knikt Jean-Pierre Battiau. Samen met Valerie Deweer verzorgde hij gisternamiddag tot 14 uur de laatste communicatie in het transmissiecentrum, de zogenaamde dispatching, van de federale politie in de Bergstraat in Oudenaarde. Door de overstap naar de Astrid-technologie, werd hun taak vanaf dan overgenomen door het provinciaal communicatie- en informatiecentrum (CIC) in Gent. Meteen ook viel het doek over het Oudenaardse transmissiecentrum dat precies dertig jaar geleden werd opgestart.

Naar aanleiding van de overschakeling naar het Astrid-project, een radionetwerk dat de communicatie tussen hulp- en veiligheidsdiensten moet optimaliseren, is het communicatiecentrum bij de federale politie in Oudenaarde voortaan niet langer permanent bemand.

,,Een belangrijke episode in de geschiedenis van de dispatching van de politie-interventies in het arrondissement Oudenaarde'', beaamt Christiaan Drieskens, voorgedragen als nieuwe directeur-coördinator. ,,Sedert 1 maart al worden alle 101-oproepen in het CIC in Gent opgenomen. De aansturing van de politieploegen gebeurde evenwel nog uitsluitend via communicatie met de transmissiecentra van de federale politie of bij de lokale politie. Vanaf 14 uur gebeurt dit nu ook vanuit het CIC.''

Christiaan Drieskens ziet in de nieuwe aanpak heel wat voordelen: ,,Door de eenduidige behandeling van alle noodoproepen wordt de communicatietijd tot een minimum beperkt. Voorts biedt de dispatching vanuit het CIC een moderne, gecoördineerde en veilige aansturing en opvolging van de politieploegen op het terrein. ''


Nostalgisch moment
Ter gelegenheid van de sluiting van het communicatiecentrum was ook Roger Remmerie, die in december 1971 als eerste operator aan de slag ging, op de afspraak. Maar ook voor de huidige vaste dispatchers Stefaan Taelman, Jean-Pierre Battiau en Jan Hermans, die tijdelijk in de werking van het CIC in Gent worden ingeschakeld, was de sluiting een nostalgisch moment.

,,Ik zal zeker de gesprekken met onze ploegen op de baan missen'', mijmert Jean-Pierre Battiau. ,,Na al die jaren kenden wij ook iedereen, niet alleen de politiemensen, maar ook veel burgers'', rondt Stefaan Taelman af.