Het Lappersfortbos oogde gistermorgen als een waar slagveld na de ontruiming van eergisteren. In het bos bevinden zich geen bezetters meer. Wel waren werklui nog altijd bezig met het verwijderen van de constructies van de bosbezetters. Tegen gistermiddag waren al vijftien containers met afval afgevoerd. Vijf actievoerders probeerden maandagnacht via het spoor in het bos te raken, maar zij werden door de spoorwegpolitie gesnapt.

Het fort dat de Lappersforters hadden gebouwd met houten paletten en afval uit het containerpark, was gisteren al volledig met de grond gelijk gemaakt. Restte alleen nog een betonblok waaraan de activisten zich hadden vastgeklonken.

Onder het fort bevond zich ook de keldertunnel waar één bezetter zich had verscholen. Om zich te verweren hadden de bosbewoners her en der putten en tunnels gegraven en negentien boomhutten geïnstalleerd die gisteren en eergisteren systematisch zijn neergehaald.

De ,,villa'', waar de bezetters meer dan een jaar hun hoofdkwartier hadden, was al volledig schoongemaakt. ,,Hij wordt bewaard, maar wat we ermee gaan doen, is nog niet uitgemaakt'', zegt meester Filip Van Caenegem, advocaat van eigenaar Fabricom, die het bos sinds gisteren laat bewaken door een privé-firma.

Misschien kan het opgeknapt worden als cafetaria, als minister Dua er alsnog in slaagt het bos van Fabricom te kopen? ,,De bosbezetters hebben het bos zelf voor een groot stuk kapotgemaakt'', meent Van Caenegem. ,,Ze stookten vuurtjes, hun honden joegen het wild weg, ze hebben massa's vuil achtergelaten.''

Alle bosbezetters die eergisteren werden opgepakt, zijn ondertussen weer vrij. Eén Brit van wie de papieren niet in orde waren, is het land uitgezet. Bij één bezetter is weed gevonden. Doordat zoveel politieagenten waren ingezet, konden gisteren geen gedetineerden naar de raadkamer worden vervoerd.


Imago beschaad
Al heeft burgemeester Moenaert juridisch gelijk -- er is een vonnis en een goedgekeurd BPA --, dan lijken de beelden van de ontruiming en de bijwijlen hardhandige aanpak van de betogers zijn imago en dat van Brugge een knauw te hebben gegeven. De Bruggelingen zelf reageren zeer verdeeld op de actie.

Sommigen keuren ze onvoorwaardelijk goed, anderen begrijpen niet waarom de burgemeester na anderhalf jaar bezetting geen 72 uur kon wachten als dat uitzicht kon bieden op een vreedzame oplossing. Misschien heeft het Vlaams Blok voor één keer gelijk: ,,Als Brugge in een slecht daglicht staat, dan komt dit voor een groot stuk door een gebrekkige voorlichtings- en communicatiestrategie van de stad.''

,,In het dossier Lappersfort zijn de Bruggelingen en de nationale media nauwelijks ingelicht over de vele aspecten van dit zeer ingewikkelde dossier. Daardoor kreeg alleen nog het groen aandacht, terwijl de leefbaarheid van de buurt en de complexe problematiek van de zuidelijke ontsluiting geen elementen in het dossier meer waren.''